Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Magyar halottja is van a francia vonattűznek

2002.11.06. 09:42
Tizenkét utas, köztük egy 33 éves magyar férfi meghalt, kilencen pedig megsérültek a franciaországi Nancy városának közelében, amikor tűz ütött ki egy Párizsból Bécsbe tartó nemzetközi expresszvonaton. A legtöbben füstmérgezésben vesztették életüket.
A hatóságok szerint valószínűleg a fűtőberendezés elektromos meghibásodása okozhatta a tragédiát. Egy kalauz éjjel két órakor lett figyelmes arra, hogy füst árad az egyik vagonból. A mentőalakulatok hét perccel a tűz észlelése után érkeztek a helyszínre, de ekkora már az egyik hálókocsi teljesen kiégett, tizenketten pedig meghaltak. Az áldozatok többsége - akik közül öt nő, hat férfi és egy gyermek volt - füstmérgezés következtében halt meg. Az áldozatok között volt egy 33 éves magyar férfi is. A szerelvényen összesen 150 utas tartózkodott.

A füst jelentette az igazi problémát

"A katasztrófát súlyosbította, hogy a lángok zárt légtérben csaptak fel. Maga a tűz kevésbé volt veszélyes, az igazi gondot a hatalmas mennyiségű füst jelentette" - nyilatkozta Jean-Louis Modere a helyi tűzoltók parancsnoka.

40 éves vagon

Az 1960-as években épült szerelvényen a fa betétek és a padlószőnyeg gyorsították a tűz terjedését. A tragédia okait vizsgálják, a helyszínen tartózkodik a francia közlekedési miniszter is. A sérülteket - négy német, három brit, egy amerikai és egy francia állampolgárt - a nancyi egyetemi kórházba szállították. Az utasokat ideiglenesen egy helyi gimnázium épületében szállásolták el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!