Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar halottja is van a francia vonattűznek

2002.11.06. 09:42
Tizenkét utas, köztük egy 33 éves magyar férfi meghalt, kilencen pedig megsérültek a franciaországi Nancy városának közelében, amikor tűz ütött ki egy Párizsból Bécsbe tartó nemzetközi expresszvonaton. A legtöbben füstmérgezésben vesztették életüket.
A hatóságok szerint valószínűleg a fűtőberendezés elektromos meghibásodása okozhatta a tragédiát. Egy kalauz éjjel két órakor lett figyelmes arra, hogy füst árad az egyik vagonból. A mentőalakulatok hét perccel a tűz észlelése után érkeztek a helyszínre, de ekkora már az egyik hálókocsi teljesen kiégett, tizenketten pedig meghaltak. Az áldozatok többsége - akik közül öt nő, hat férfi és egy gyermek volt - füstmérgezés következtében halt meg. Az áldozatok között volt egy 33 éves magyar férfi is. A szerelvényen összesen 150 utas tartózkodott.

A füst jelentette az igazi problémát

"A katasztrófát súlyosbította, hogy a lángok zárt légtérben csaptak fel. Maga a tűz kevésbé volt veszélyes, az igazi gondot a hatalmas mennyiségű füst jelentette" - nyilatkozta Jean-Louis Modere a helyi tűzoltók parancsnoka.

40 éves vagon

Az 1960-as években épült szerelvényen a fa betétek és a padlószőnyeg gyorsították a tűz terjedését. A tragédia okait vizsgálják, a helyszínen tartózkodik a francia közlekedési miniszter is. A sérülteket - négy német, három brit, egy amerikai és egy francia állampolgárt - a nancyi egyetemi kórházba szállították. Az utasokat ideiglenesen egy helyi gimnázium épületében szállásolták el.