Boglárka
19 °C
35 °C

Temetetlen holtak a kánikula után

2003.08.25. 12:56
Sok francia számára a nyári vakáció nagyobb szentség, mint a szülők tisztelete, a velük való törődés - írja hétfői vezércikkében a párizsi Figaro azután, hogy a kánikulában elhunyt több száz ember holtteste továbbra is hűtőkamrában van. A párizsi polgármesteri hivatal négyszáz halottat tart számon, akiért eddig nem jelentkeztek a hozzátartozók.
Az augusztus eleji kánikulában elhunyt több ezer francia közül több százat még mindig a halottasházak hűtőtermeiben kénytelenek tárolni a hatóságok, mert a hozzátartozók nem jelentkeztek értük. Egyedül a párizsi polgármesteri hivatal négyszáz olyan halottat tart számon, aki iránt senki nem érdeklődött, s így egyelőre nem tudják megadni nekik a végtisztességet. A fővárosi rendőrprefektus a súlyosbodó helyzet miatt rendeletben adott felhatalmazást a "gazdátlan halottak" elhantolására, miután előzőleg hat napról kivételesen tízre emelték az elhalálozás és a temetés között engedélyezett időszakot.

Elszigeteltségben

A hónap első három hetében bekövetkezett rendkívüli kánikulában, hivatalosan még nem végleges, de erősen valószínűsített becslések szerint több mint tízezer, túlnyomórészt idős ember vesztette életét. Az áldozatok 80 százaléka 75 év feletti személy volt, nagyobb részüket nyugdíjasotthonokban, vagy lakásában érte a halál. Sok egyedülálló idős ember olyan elszigeteltségben élt, hogy családjukat szinte nem lehet felkutatni, mert senki nem ismeri őket - mondták el a párizsi városházán.

A Le Figaro hétfői vezércikke szerint ez az emberi tragédia nemcsak a franciaországi egészségügyi és idősgondozó rendszer súlyos hiányosságaira, hanem a fogyasztói társadalom termékeként kialakult egoizmusra is rávilágított. "Francia barbárság" című írásában a konzervatív lap elemzője vitába száll a párizsi önkormányzat főtitkárával, aki "kollektív drámáról" beszélt az elhagyott halottak esetéről szólva. A cikkíró úgy látja, hogy a javak hajszolása alapvetően felfordította a franciák értéksorrendjét: sokak számára a nyári vakáció nagyobb szentség, mint a szülők tisztelete, a velük való törődés.

Mindent állampapától várnak

Az áalag francia szemében mindenért "állampapa" a felelős, az idős rokonok feletti gondoskodás is az ő dolga, az állampolgár nem visel személyes felelősséget - írja a Figaro. A lap súlyos ítélete szerint a franciák mindent a gondoskodó államtól várnak, s nem hajlandók észrevenni, hogy személyes mindennapjaikban "barbárokká váltak".