Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A franciáknál esõzés, az olaszoknál szárazság pusztít

2007.05.04. 15:09
Bár Olaszországban elkezdett már esni az esõ, a szükségállapotot most hirdették ki a hónapokig tartó szárazság miatt. Dél-Franciaországban annyi esõ esett, hogy a megáradt Nivelle folyó három ember halálát okozta.
Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott pénteken a viharos esõzés a dél-franciaországi Baszkföldön. Bayonne-ban két felnõtt és egyik gyermekük életét vesztette, miután a házukra omló töltés gázömlést okozott. A család másik gyermeke is füstmérgezést szenvedett, jelenleg kórházban ápolják, de élete nincs veszélyben.

A heves esõzések csütörtökön este kezdõdtek: a Nivelle folyó vízszintje az éjszaka folyamán két-három métert emelkedett, majd a folyó kilépett a medrébõl. A csendõrség és a tûzoltóság helikopteren mentett ki nyolc személyt, akik a házakba beömlött víz elõl a háztetõkre menekültek. Négyet közülük kihûlés miatt a bayonne-i kórházba szállítottak.

A hatóságokat és a meteorológiát szidják

A helyi prefektúra tájékoztatása szerint az árvíz leginkább Saint-Pée-sur-Nivelle nevû települést sújtotta: gépkocsikat sodort magával, és egy víztisztító berendezést is elárasztott. A prefektúra ezért arra kérte a környéken lakókat, hogy ne igyanak csapvizet. A lakosságnak ásványvizet osztanak a hatóságok.

A településre vezetõ utakat lezárták, de a környék egyéb útjain is fölcsuszamlások nehezítik a közlekedést, több helyen terelés van érvényben. Az önkormányzat értetlenségét fejezte ki, amiért az erre illetékes szervek nem értesítették a helyi vezetõket a várható katasztrófáról, akik megszervezhették volna a lakosság elõzetes kitelepítését.

A Météo France szerint kiszámíthatatlan volt, hogy viszonylag kis területen ennyire hirtelen és intenzív esõzés következzen be, de jelezte: a délután folyamán újabb viharok várhatók Baszkföldön.

Szárazság miatt szükségállapot Olaszországban

Szárazság miatt szükségállapotot hirdetett ki pénteken az olasz kormány az ország északi és középsõ régióira. Alfonso Pecoraro Scanio környezetvédelmi miniszter a kabinet ülése után jelentette be az átmeneti jellegû óvintézkedést, amely megkönnyíti a segélyek eljuttatását a szóban forgó területekre. A szükségállapotot az év elsõ négy hónapjában tapasztalt, szokatlanul meleg és száraz idõjárással indokolta a miniszter.

Jóllehet az érintett régiókban jelenleg heves esõzések vannak, Scanio szerint ez nem pótolja a télen elmaradt csapadékot, amelynek következtében több folyó, köztük a Pó szintje soha nem látott mértékben csökkent. Az olasz ipari lobbi vezetõje korábban arra figyelmeztetett, hogy a szárazság miatt egyes gyárak bezárhatnak a nyári idõszakban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!