Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Rekord méretű özönvíz Dél-Franciaországban

2003.12.04. 13:55
Több mint százéves rekordot döntött meg a Rhone vízhozama, amely a francia délvidéken három napja kezdődött özönvízszerű esőzések nyomán szerdán másodpercenként 13 ezer köbmétert ért el. Legutóbb a XIX. század végén regisztráltak hasonló értéket. Az ítéletidő következtében eddig öt ember vesztette életét.
A Rhone Földközi-tegneri deltavidékén a vízszint csütörtökön, az esőzések alábbhagyásával már apadni kezdett, a vízhozam másodpercenként már "csak" 12 875 köbméter volt. A francia hatóságok úgy tájékoztatták a BBC-t, hogy ugyan Marseille és környéke már "túl van a nehezén", a Herault-folyó környéki borvidéken még romolhat a helyzet, mivel ott csütörtökön reggel emelkedni kezdett a víz szintje.

Tekintse meg képeinket!
A folyó által elárasztott, illetve az áradástól fenyegetett körzetekből szerda estéig 25 ezer embert költöztettek ki, a mentőakciókban több száz tűzoltó, 134 rohamkocsi, 7 helikopter vett részt, 4000 tűzoltó-mentőt és 2000 katonát helyeztek készenlétbe. Főleg az autóikban, házaikban vagy fák tetején rekedt embert kellett kimenteni.

Az áradásnak a jelentések szerint öt halálos áldozata volt. A BBC információi szerint egyikük egy elárasztott alagútban rekedt Marseille-ben, egy másik Orange-ban zuhant a megáradt folyóba, három embert pedig az áradás sodort el.

Városok ivóvíz nélkül

A kedd óta tartó esőzések nyomán csütörtökre virradó éjjel kétszázszor riasztották a mentőegységeket. 250 ezer háztartásban szűnt meg az ivóvíz-szolgáltatás, mert a környéket ellátó kutakat elöntötte az árvíz. A legsúlyosabb a helyzet a 130 ezer lakosú Nimes-ben, Gard megye fővárosában és a körzet második legnagyobb településén, a 40 ezer lakosú Ales-ban. Csütörtökön teherautókon palackozott vizet kezdtek szállítani a helyieknek.

Az áradások miatti üzemzavarok kövezkeztében 25 ezer telefonvonal vált használhatatlanná a régióban, akadozik a vasúti közlekedés és több száz közút járhatatlan.

Gyorssegély a károsultaknak

A nyári kánikula után bekövetkezett új természeti csapás hírére a párizsi kormányzat azonnal riadókészültségbe helyezte magát. Már kedden este válságtanácskozáson döntött a kormány a legszükségesebb teendőkről. Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök tizenkét millió euró gyorssegély kiutalására adott utasítást az árvízkárosultak megsegítésére.

A kormány a felmelegedést okolja

Jacques Chirac elnök szerdán, útban Tunézia felé, megállt a katasztrófa sújtotta körzetben, hogy szolidaritásáról biztosítsa a helyieket. A demonstratív látogatásra elkísérte Nicolas Sarkozy belügyminiszter és Roselyne Bachelot környezetvédelmi miniszter is.

Bachelot asszony fontosnak találta hangsúlyozni, hogy ezúttal a meteorológiai intézet előrejelzései alapján a hatóságok időben tájékoztatták a lakosságot a várható veszélyről, s a kormány időben hozta meg a szükséges intézkedéseket. Rámutatott arra, hogy Franciaországban évek óta rendszeresen követik egymást a természeti csapások a Föld légkörének felmelegedése következtében előállott klimatikus változások miatt.