Auguszta
-4 °C
2 °C

Igazi bérgyilkost talált Frei?

2003.02.10. 10:32
A román rendőrség szerint elképzelhető, hogy Frei Tamás nagy botrányt kavart interjújának egyik alanya valódi bérgyilkos. A Népszabadság értesülései szerint a román rendőrség tanúként akarja meghallgatni Csupi Józsefet, aki 2001 májusában, a Frei-dosszié című műsorban azt állította, hogy bérgyilkosként Romániában megölt egy vállalkozót.
Tavaly nagy szakmai és politikai vihart kavart, hogy Frei Tamás riporter több, magát bérgyilkosnak mondó férfit is megszólaltatott. Az egyik, magát ukrán bérgyilkosnak valló alany az állította, egymillió dollárért megölné a magyar kormányfőt.

Frei ezt a férfit budapesti közvetítők útján találta, Moszkvában. Később azonban kiderült, hogy valójában amatőr színész, statiszta, aki pár száz dollárért eljátszotta a bérgyilkos-szerepet. Legalábbis Juszt Lászlónak nyilatkozva - néhány héttel Frei nagy port kavart műsora után - már ezt mondta. Frei azt tervezte, hogy beperli Jusztot, ám 2001. július 16-án visszavonta sajtóhelyreigazítási keresetét.

A román alany valódi bérgyilkos?

Frei megszólaltatott egy magyar férfit is, aki a riport készítésekor börtönbüntetését töltötte életveszélyt okozó testi sértésért. A férfi Frei műsorában beszámolót tartott egy általa Romániában elkövetett bérgyilkosságról, melynek áldozata egy helyi vállalkozó volt.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a magyar rendőrség a riport bemutatását követően kapcsolatba lépett a román rendőrséggel, de nem kaptak választ, több mint egy évig. A közelmúltban jelentkezett a román rendőrség azzal, hogy történt Romániában egy gyilkosság, amelynek az elkövetési módja, körülményei számos ponton hasonlítanak ahhoz a bérgyilkossághoz, amelyet a tévében Csupi magára vállalt.

Tanúból gyanúsított?

Rendőrségi források szerint maguk a román nyomozók sem hiszik komolyan, hogy Csupi lenne az ő emberük, de mint lehetséges megoldást, ellenőrizni akarják ezt a lehetőséget is.

Most tanúként fogják meghallgatni a férfit - tudta meg a Népszabadság az ORFK illetékeseitől, akik szerint az ilyen ügyekben többnyire a tanúkból lesznek a legjobb gyanúsítottak.