Oszkár
20 °C
29 °C

Az Atya, a Fiú, a Szent Politikus nevében: Ámen!

2003.08.19. 17:15
A helyi városatyát ábrázoló freskó tűnt fel a délnyugat romániai Pades városának egyik templomában. A férfi ezért népszerűségének csökkenését volt kénytelen elkönyvelni.
A délnyugat romániai Pades városának egyik templomába belépve a jobb oldalon Teofan Savu megyés püspök arcképe látható. A templomhajó mennyezetére Szent Ilie képét festették. Balra fordulva azonban egy fekete öltönyös, fehér inges, színes nyakkendős alak látható egy nagy méretű falfestményen. A freskóval halhatatlanná tett férfi nem szent, nem egyházi személy, hanem a város polgármestere: Dan Ilie Morega.

Fizette

Morega nem csak áldozatkész köztisztviselő, hanem sikeres üzletember is. A férfi azt állítja, hogy a templomot kifejezetten az ő kérésére építették szülőfalujában. Hozzátette: az építési költségek kilencven százalékát is ő fedezte, és a festőnek is ő adott megbízást. A templom plébánosa szerint Romániában egyáltalán nem ritka, hogy a támogatóknak ilyen módon állítanak emléket, jelentette a BBC.

Csökkenő népszerűség

A közvélemény-kutatások szerint azonban a freskó, és más napvilágra került ügyek nagyban rontották a politikus népszerűségét. Korábban Morega, a kormányzó szociáldemokraták helyi szervezetének elnöke volt a legnépszerűbb ember Gorj tartományban. A férfi emellett az egyik minisztérium szakértőjeként is dolgozott. Most azonban azzal vádolják, hogy saját cégeit jutatta állami megrendelésekhez. Bár a férfi tagadta ezt, szinte minden tisztségétől megfosztották.