Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hét év börtönre ítéltek adócsalásért egy vállalkozót

2004.12.21. 13:36
Nem jogerősen hét év szabadságvesztésre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a kecskemét-matkópusztai magánrepülőtér tulajdonosát. A férfi jogtalanul jutott 15 millió liter adómentes kerozinhoz.

Első fokon hét év börtönre ítélték azt a vállalkozót, akit egy magánrepülőtér tulajdonosaként csaknem másfél milliárdos adócsalással vádoltak meg Bács-Kiskun megyében.

A kecskemét-matkópusztai magánrepülőtér tulajdonosát 1 miliárd 376 millió forintnyi adócsalásért ítélte el a Bács-Kiskun Megyei Bíróság. A 2002-ben benyújtott vádirat szerint a férfi vállalkozása 1995 és 1998 között - feltehetõleg hamis papírokkal - jogtalanul jutott hozzá nagy mennyiségű adómentes kerozinhoz.

Mínusz 1,4 milliárd forint az államnak

A beszerzett, csaknem 15 millió liternyi üzemanyag sorsát a bíróság nem tudta megállapítani, ám feltehetõ, hogy a vállalkozó gázolajnak bekeverve értékesítette. A bírák ugyanakkor bizonyítottnak látták, hogy a jogtalan kerozinbeszerzés miatt az államot csaknem 1,4 milliárd forint adóhiány érte.

A bírósági tárgyalásig szabadlábon védekező elsőrendű vádlottat az első fokú ítélet kihirdetése után már fegyőrök vezették el. A másodrendű vádlott, aki négy és fél év szabadságvesztésre ítéltek, továbbra is szabadlábon védekezhet. Az ítélet egyelõre nem jogerõs, mert a vád és a védelem képviselõi is fellebbeztek.