Vazul
11 °C
25 °C

Saját anyját is befalazta az amstetteni rém

2008.10.30. 11:50 Módosítva: 2008.10.30. 13:06
A pszichiátriai vizsgálat szerint az „amstetteni rémként” elhíresült Josef Fritzl beszámítható állapotban követte el tetteit. A lánya bebörtönzését már akkor kitervelte, amikor a hatvanas évek végén lecsukták nemi erőszakért. A vizsgálat során Fritzl elmondta, anyja zsarnokként bánt vele, gyerekkorában sokszor véresre verte.

Saját anyját is befalazta az "amstetteni szörnyetegként" emlegetett Josef Fritzl, bosszúból azért, mert sosem kapott szeretetet tőle, csak ütleget és megaláztatást - derül ki azokból a beszélgetésekből, amelyeket a pszichiátriai vizsgálat során folytattak vele.

A csütörtöki osztrák lapokban és magazinokban közölt részletek szerint a 73 éves férfi elmondta, rögeszméjévé vált, hogy az anyja valójában sosem akarta őt megszülni, csak bizonyítani akarta, hogy nem meddő.

Nem játszhatott a többi gyerekkel

Gyerekkorában sokszor megverte és megrugdosta, míg véresen el nem terült a földön. "Ilyenkor megalázottnak és gyengének éreztem magam" - mesélte, hozzátéve, gyengédségben, simogatásban sosem volt része, a többi gyerekkel nem játszhatott. Végül annyira meggyűlölte az anyját, hogy házuk felső szintjén bezárta egy szobába, az ablakot befalazta, és éveken át ott tartotta "fogolyként", egészen az asszony 1980-ban bekövetkezett halálig.

Négy évvel később a mérnök végzettségű férfi már a lányát zárta be a ház pincéjébe, és huszonnégy éven át vérfertőző viszonyra kényszerítette őt.

A világszerte nagy port felvert amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy Josef Fritzlnek hét gyermeke született a ma 42 éves Elisabethtől. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi állítólag egy kályhában elégette.

Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített tömlöcben sínylődött, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről.

Asszonyának tekintette a lányát

A pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy a "szörnyeteg" beszámítható állapotban követte el tettét, végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének. A szakértő, Adelheid Kastrner linzi pszichiáter hat alkalommal folytatott beszélgetést a gyanúsítottal, aki elmondta azt is, hogy Elisabethet sosem tekintette lányának, sokkal inkább asszonyának vagy partnerének. "Gyakran beszéltem neki érzéseimről, de ő minden egyes alkalommal azt felelte, hogy csak szenvedést okozok neki" - közölte Fritzl. - "Erre én elmagyaráztam, hogy nem engedhetem el, mert akkor örökre elveszíteném".

A korábban nyilvánosságra került beszélgetésrészletek szerint a mérnök felfedte a pszichiáternek, hogy úgy érzi, gonosz és alávaló hajlamokkal jött a világra, erőszaktevőnek született. A nőkkel való viszonyára alapvető kihatással volt anyja goromba, elutasító természete.

A lánya bebörtönzését már akkor kitervelte, amikor a hatvanas évek végén börtönben ült nemi erőszakért. Azt állította, hogy szerette a gyermekeit, mindig is gondoskodott róluk, még játékokat és háziállatokat is akart nekik ajándékozni.

Elisabeth és a gyermekek egészen másként emlékeznek rá. Gyakran éheztette őket, és megesett, hogy napsütésben boldogan játszó gyerekekről készült fotókat mutatott nekik, értésükre adva: még hálásak lehetnek neki, hogy megmenti őket az odakint leselkedő veszélyektől.

Hosszú lesz a vádlista

A szakértő a vallomáshoz hozzáfűzte, hogy Josef Fritzl bizonyosan Elisabeth fogva tartásával akarta kiélni hatalmi-uralmi mániáját és "túlfűtött, lávaszerűen kitörő" szadista természetét.

A pszichiátriai vizsgálattal egyébként lezárult az előkészítő szakasz, most már az ügyészségen múlik, hogy mikorra állítja össze a vádiratot.

A jelenlegi állás szerint a "szörnyet" személyes szabadság megsértésével, kényszer alkalmazásával, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják. Elképzelhető azonban, hogy a bűnlista egyéb tételekkel is kiegészül. A lehetséges további vádpontok között említik családtagok rabszolgasorban tartását és a mulasztásból elkövetett emberölést az újszülött halála miatt. Az utóbbiért akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtható a gyanúsított.

A St. Pölten-i ügyészség szóvivője szerint a korábbi információkkal ellentétben valószínűleg csak jövőre kerül sor a bírósági tárgyalásra. Azt már előre eldöntötték, hogy a néhány naposra tervezett esküdtszéki eljárás nem lesz nyilvános, a sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen. A mérnök gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni.