Piroska
-11 °C
-2 °C

Robbanás történt egy maputói fegyverraktárban

2007.03.23. 20:57
Mozambik legnagyobb fegyverraktárában történt robbanás még csütörtökön késő este. Legkevesebb kilencvenhatan meghaltak, négyszázan megsérültek. Az okok még nem ismertek, de nem zárják ki, hogy a tartós meleg idézhette elő a robbanást.

Legkevesebb 96-en meghaltak - közöttük sok gyerek - és több mint 400-an megsérültek Mozambik legnagyobb fegyverraktárában, a maputói nemzetközi repülőtér közelében történt robbanásban - közölte pénteken Ivo Paulo Garido, a dél-afrikai ország egészségügy-minisztere ismertetve a tragédia mérlegét.

Az áldozatok számát még mindig nem tekintik véglegesnek a mozambiki hatóságok. A maputói kórházban elmondták, hogy a csütörtök esti szerencsétlenség után sok sérültet nyílt töréssel szállítottak be, rengeteg embernek amputálni kellett a végtagját. A súlyos sérültek között több gyermek is volt.

A Magoanine peremvárosban lévő raktárban tárolt lőszerek és aknák robbanását több órán át hallani lehetett az egész fővárosban. A belvárosban több helyen pánik tört ki, az emberek az utcákra menekültek. Arandao Guebuza államfő a közszolgálati televízióban nyugalomra szólított fel, miközben a tűzoltóság és a katonaság a detonációk után kitört tüzet próbálta megfékezni.

Mint mondta, a hadsereg vizsgálatot indított a robbanás okának felderítésére. A védelmi tárca szóvivője, Joaquim Mataruca nem zárta ki, hogy az elmúlt hónapokban uralkodó magas, 37-38 fokos hőmérséklet idézhette elő a robbanást. Az elnök a katasztrófa miatt lemondta péntekre tervezett dél-afrikai látogatását. Luis Covane kormányszóvivő bejelentette, hogy a kabinet rendkívüli ülésén három napos nemzeti gyászt hirdetett az országban.

Az 1995 és 1992 között polgárháború dúlta elszegényedett afrikai országot január óta több katasztrófa is sújtotta: a heves esőzések miatt az ország nagy részét elárasztó árvíz miatt több tízezren kényszerültek otthonuk elhagyására, egy ciklon 12 halálos áldozatot követelt, míg az ország déli részén aszály és hőhullám tombol.