Valér
-2 °C
0 °C

Este sok helyen várható vihar

2007.05.11. 19:00
Az ország több helyén is zivatarok, záporok, illete jégeső is várható, de nem lesz akkora vihar, mint tavaly augusztus 20-án.

Ausztriában komoly viharok kísérték azt az időjárási frontot, amely pénteken kora este elérte Magyarországot is. A Szentgotthárdtól Lengyelországig érő front Magyarországon való átvonulásakor több helyen is zivatarcellák alakulhatnak ki.

Ez azt jelenti, hogy jelentős esőzés és 90-100 kilométeres szél is kialakulhat egy-egy helyen. Budapesten nem biztos, hogy zivatar alakul ki az éjszakai órákban, az ország déli részén pedig még csekélyebb az esélye ennek. A záporok és zivatarok bekövetkezésének esélye egy-egy konkrét helyen pár százalékos, de jégeső is előfordulhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálattól az Index úgy értesült, hogy jelenleg a front Győr-Moson-Sopron megyénél tart, de egyelőre nem alakult ki 60 kilométeresnél erősebb szél. Itt záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

A mostani időjárás-változást egy hidegfront okozza, amelynek nyomában megerősödhet országszerte a szél, de ez a zivatarok elvonulása után már nem 90-100 kilométeres sebességet jelent, hanem 60 kilométeres óránkénti szelet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelzést adott ki, Győr-Moson-Sopron után a Dunántúl többi részét érheti el a front, majd a központi régióig halad tovább három-négy óra múlva, így Pest megyét és Budapestet.

Melegrekord Ausztriában

Rekord hőmérsékletet mértek péntek délután az alsó-ausztriai Langenlebarnban, ahol a hőmérő higanyszála 30,5 Celsius fokot mutatott. A szokatlanul magas hőmérsékletet a település melletti laktanyában mérték. Helmut Derka klímaszakértő szerint május első felében nagyon ritkának számít az ilyen magas hőmérséklet. Statisztikai adataik szerint csak minden tizedik évben fordul elő ilyen meleg idő.

A Langenlebarnban 1963 óta működő meteorológiai állomáson eddig összesen négy alkalommal mértek május első felében 30 Celsius fok feletti hőmérsékletet - írja az MTI.

Mini tornádó Németországban

Németország számos területén viharos erejű szél pusztított pénteken. Az orkán sebessége néhol elérte az óránként 120 kilométert. A szélvihar fákat csavart ki, emiatt több helyen a közlekedésben is fennakadások voltak. Egyedül Nürnberg körzetében hét balesetet jelentettek az útra dőlt fák miatt - közölte a helyi rendőrség. A meteorológiai szolgálat munkatársai szerint az ország egész területén gondot okozottak a 90 kilométeres széllökések.

Hessen tartományban két autópálya szakaszt zártak le néhány órára az útra borult fák miatt. A Mannhein és Frankfurt között közlekedő elővárosi vasút egy kidőlt fának ütközött, a balesetben szerencsére senki sem sérült meg - közölte a tartományi rendőrségre hivatkozva az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!