Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

12 év után ihatnak igazi Red Bullt a franciák

2008.07.16. 19:53
Uniós nyomásra 12 év után újra engedélyezte a francia élelmiszerbiztonsági hatóság a Red Bull energiaital eredeti változatának forgalmazását.

A hatóság a világszerte több országban betiltott taurin fogyasztásának ismeretlen következményei miatt tiltotta be az osztrák gyártmányú italt 1996-ban. A vonatkozó közösségi jogszabályok viszont úgy rendelkeznek, hogy csak akkor lehet betiltani az unió területén gyártott vagy forgalmazott terméket, ha használata vagy fogyasztása bizonyítottan egészségügyi kockázatot jelent.

1996-tól mostanáig csak taurinmentes Red Bullt lehetett árusítani Franciaországban.

Az élelmiszerbiztonsági hatóság szerint az eredeti recept alapján készült energiaital ártalmatlansága továbbra sem bizonyított, és a magas taurin- és koffeintartalom miatt neuropszichológiai problémák jelentkezhetnek. A termék fogyasztásának biztonsága nem garantált, tápértéke pedig nem kimutatható - összegzi a 2001 óta végzett vizsgálatok eredményét a hatóság honlapján megjelent közlemény.

Roselyne Bachelot egészségügyi miniszter jelezte, hogy komoly fenntartásai vannak az itallal kapcsolatban, amelynek újraindult karrierjét szoros figyelemmel kell kísérni, a lehetséges nemkívánatos mellékhatásokról pedig tájékoztatni kell a közvéleményt.

Az osztrák gyártó közölte, hogy egészségügyi figyelmeztetések kerülnek a Red Bull csomagolására, amelyek felhívják a figyelmet a magas koffeintartalomra, mérsékelt fogyasztást javasolnak, és figyelmeztetnek, hogy terhes nőknek és gyerekeknek nem tanácsos Red Bullt inni.