Vazul
11 °C
25 °C

Álszent köldöknézés az amstetteni horror után

2008.04.30. 14:08 Módosítva: 2008.04.30. 14:08
Egész Ausztriát, de Amstetten kisváros lakóit különösen sokkolta a hétfőn kipattant eset, miszerint egy 73 éves férfi huszonnégy éven keresztül rendszeresen megerőszakolta és három közös gyerekükkel együtt egy földalatti cellában tartotta saját lányát. Két éven belül már harmadszor derült ki, hogy valakiket több éven keresztül tartottak fogva Ausztriában. Több napilap szerint ezek az ügyek jelzik, hogy mennyire figyelmetlenné váltak az emberek.

"Egész Amstettennek el kellene süllyednie szégyenében" - írta az Österreich osztrák napilap, miután egész Ausztriát megrázta a hétfőn nyilvánosságra került, hosszú évekig tartó borzalmas fogvatartásról szóló hír, amely két éven belül már a harmadik hasonló ügy Ausztriában. A lap szerint aggasztó, hogy mennyire nem figyelnek oda egymásra az emberek, a Der Standard szerint pedig az ügy kapcsán mindenkinek magába kell néznie. "Hogy lehet, hogy senki sem hallott vagy látott valamit? Hogy lehet, hogy senki sem kérdezősködött?" - kifogásolta a lapban Petra Stuiber, aki szerint az egész társadalomnak el kell gondolkoznia azon, hogy miért történhetnek meg ilyen szörnyűségek.

Hétfőn derült ki, hogy a kisvárosban élő 73 éves Josef Fritzl huszonnégy éven keresztül a háza alatt kialakított cellában tartotta fogva saját lányát, akit rendszeresen meg is erőszakolt. A vérfertőző kapcsolatból született gyerekek közül a nagyapa-apa hármat örökbe fogadott, míg hárman a lányával együtt végig a föld alatt éltek. Ráadásul az egész esetre csak azért derült fény, mert a legidősebb fogva tartott gyerek, egy 19 éves lány súlyosan megbetegedett, Fritzl pedig beleegyezett, hogy kórházba szállítsák.

Döbbenet a kisvárosban

Az újságok és a hatóságok mellett a helyiek is feltették maguknak a kérdést, hogyan történhetett meg a rémtörténet a Bécstől alig 130 kilométerre található Amstetten egyik forgalmas utcájában. Kedden este csaknem kétszázan gyűltek össze a város főterén, hogy támogassák az áldozatokat, írja a Reuters.

A helyiek közül sokan attól tartanak, hogy az eset hosszú időre megbélyegzi majd kisvárosukat, viszont többen osztják az újságokban megjelent véleményeket, hogy mindenkinek magába kellene néznie. "Mindig felmerül a kérdés, hogyan történhet meg ilyesmi egy olyan közösségben, ahol az emberek évek óta ismerik egymást, és köszönnek egymásnak" - értetlenkedett Maria Ott-Priess, aki néhány háznyira lakik Fritzléktől. "Huszonnégy év - és milyen életük volt. Nagyon dühös vagyok" - jelentette ki egy szintén az utcában lakó fiatal lány, majd szomorúan folytatta: "Alig száz méterre élek innen, és mindig Fritzlék háza előtt hajtok el reggel munkába menet. Közben meg sem fordul az ember fejében, hogy ilyen megtörténhet. Azóta elgondolkoztam, hogy vajon miket rejtegethetnek az emberek."

"A környéken mindenkit sokkoltak a történtek" - idézi a BBC Maria Ott-Priesst. "Én személyesen nem ismertem a családot, de a férjem azt mondta, hogy sokszor látta az idős férfit egy zöld vagy szürke autóban elhajtani a ház előtt" - tette hozzá. Az utcában pékséget üzemeltető Guenter Pramreiter pedig elmondta, hogy Fritzl a férje tetteiről valószínűleg mit sem sejtő feleségével gyakran vásárolt nála kenyeret és zsömlét, de egyikből sem feltűnően sokat. "Teljesen átlagosnak tűntek, mint bármelyik másik család" - mondta. "És mindez itt történt, szinte a szomszédban, egyszerűen borzalmas."

Senki sem tudott róla?

A hirtelen bizalmatlanná váló helyiek közül többen úgy gondolják, hogy Fritzl egyedül nem lett volna képes ennyi ideig fogva tartani a lányát és a három gyereket. "Hogy lehetséges, hogy senki nem tudott semmit huszonnégy éven át? Az egészet lehetetlen lett volna bűntársak nélkül véghez vinni" - vélte az Amstettenben tanárként dolgozó Anita Fabian.

A nyomozást vezető Franz Polzer ugyanakkor elmondta, hogy Fritzl valószínűleg egyedül követte el a borzalmakat, és még a felesége sem tudott a földalatti celláról, ahova egy számkóddal nyitható titkos ajtó vezetett. Polzer ugyanakkor felszólította a lakosságot, hogy minél előbb jelentsék, ha bármilyen plusz információval segíteni tudják a nyomozást. Hozzátette, hogy egyelőre még nem tisztázott például, hogy hol és milyen körülmények között születtek a csecsemők.

Az eljárás során annyi már kiderült, hogy Fritzl az évek alatt bármilyen eszközt bevetett, hogy megtévessze a környezetét és leplezze tettét. Ehhez kapcsolódóan Hans-Heinz Lenze, egy helyi tisztviselő a BBC-nek elmondta, hogy az évek alatt többször is felkeresték a szociális szolgálat munkatársai a családot, mivel a hatból Fritzl és felesége három gyereket hivatalosan is örökbe fogadott. "Érdekes módon, ilyenkor az apa csak ritkán volt jelen" - jegyezte meg Lenze, aki ugyanakkor hozzátette, hogy a szociális munkások ezen kívül semmi feltűnőt nem találtak a házban. Meglátásuk szerint Fritzl felesége nagyon figyelmes volt, és a három gyerek látszólag megfelelő nevelésben részesült.

Nem az első eset

A mostani eset különösen sokkolta az osztrák közvéleményt, mivel két éven belül már a harmadik hasonlóan borzalmas ügyre derült fényt, írja a Guardian. 2007. februárjában ugyanis kiderült, hogy a válása következtében idegösszeomlást kapott édesanyjuk hét éven át egy sötét szobában, mocskos körülmények között tartotta fogva három kislányát egy linzi házban. Ennél azonban sokkal ismertebb a 2006. augusztusában kirobbant Kampusch-ügy, amely a brit lap szerint a mostani esetig az egyik legborzalmasabb emberrablás volt egész Európában. Akkor a tíz évesen iskolába menet elrabolt 18 éves Natascha Kampuschnak sikerült megszöknie a garázsból, ahol egy férfi nyolc éven át fogva tartotta.

Amstettenben többen is párhuzamot vontak a mostani és a 2006-os eset között. "Olyan ez, mint a Kampusch-ügy, csak még annál is sokkal rosszabb" - jelentette ki a kisvárosban lakó 75 éves Joachim Wasler. "Nagyon szidtam a szomszédokat a Kampusch-ügy nyilvánosságra kerülésekor. Most én vagyok a helyükben" - tette hozzá sajnálkozva egy a Fritzlék házához közel lakó névtelenül nyilatkozó üzletember.

A Kampusch-üggyel kapcsolatban egyébként szintén felvetődött, hogyan tarthatták fogva Nataschát annyi ideig észrevétlenül a főváros közelében. Akkor többen azzal vádolták az osztrák rendőrséget, hogy az elrabolt lány előbb is kiszabadulhatott volna, ha a rendőrök körültekintőbben járnak el. A mostani eset kapcsán ugyanakkor az áldozatok védelmére kirendelt ügyvéd szerint egyelőre nem tűnik úgy, hogy a hatóságok hibáztak volna, és a helybéliek közül is csak kevesen kritizálták a rendőrséget. "Nem hibáztatom őket. Ki gondolta volna, hogy létezik bárki, aki képes ilyen szörnyűségre?" - idézi a BBC az utcában lakó egyik kamaszt.

Maradandó sérülések

Hétfőn Natascha Kampusch elmondta, hogy mélyen együtt érez a huszonnégy éven keresztül fogva tartott Elisabeth Fritzllel, akinek kész bármiben segíteni, írja az Independent. A 42 éves nőt, valamint a 18 és 5 éves fiait jelenleg kórházban vizsgálják, az első jelentések szerint a föld alatt élő gyerekek nagyon sápadtak, de egyébként fizikai állapotuk meglepően jó. Ugyanakkor Elisabeth az Evening Standard szerint nincs jól és a 19 éves Kerstin, akinek a betegsége miatt az egész esetre fény derült, továbbra is kritikus állapotban van, egyelőre mélyaltatásban tartják.

Dr. Colin Michie, a BBC-nek nyilatkozó egyik londoni gyermekorvos a hírekre reagálva azzal magyarázta a két fiú kedvező eredményét, hogy a napfény hiánya vitamindús étkezéssel részben ellensúlyozható, ezért fizikailag nem feltétlenül érte őket maradandó károsodás a cellában. Szerinte az elszenvedett sérelem Kerstin kivételével főként pszichológiai jellegű.

Ernst Berger, a Natascha Kampuschsal foglalkozó pszichológus elmondása szerint a 42 éves nőnek és a gyerekeknek csak hosszan tartó pszichológiai tanácsadás mellett lehet valaha is esélyük a normális életre. "Az átélt trauma rendkívül sokféle következménnyel járhat. A súlyos depresszión kívül öngyilkossági hajlam is kialakulhat, és az is előfordulhat, hogy nagyon sokáig képtelenek lesznek emberek között lenni. Ugyanakkor a hatások egyénenként különbözhetnek" - idézte a Reuters Bergert, aki szerint a pánikbetegség, a fóbiák és a rendszeresen visszatérő rémálmok kialakulását sem lehet kizárni.

A gyermekpszichológiát oktató Jay Belsky professzor szerint ugyanakkor némileg mérsékelheti az elszenvedett trauma mértékét, hogy a gyerekek végig az édesanyjuk és egymás társaságában voltak. Emellett úgy tudni, hogy a föld alatt könyveik, játékaik és egy ideig tévéjük is volt, amelyek a szakember szerint egyaránt elősegíthették mentális fejlődésüket. A professzor külön kiemelte a tévé szerepét, amely szerinte a megfelelő társas viselkedés számos jellemzőjére megtaníthatta a gyerekeket. Ugyanakkor elismerte, hogy komoly problémát jelenthetett, amikor a gyerekek nagyobb korban rájöttek, hogy a tévében látottak nem csak egy elképzelt világot, hanem a számukra elérhetetlen valóságot jelenítik meg.

A pozitív vetületek kiemelése mellett Belsky elmondta, hogy leginkább az anya egyelőre ismeretlen mentális állapotán múlhatott a gyerekek megfelelő fejlődése. Az Independent ehhez kapcsolódóan rámutatott, hogy Elisabeth esetében különösen nehéz dolguk lesz a pszichológusoknak: a nő helyzetét ugyanis egy túszdrámához hasonlították, amely még viszonylag rövid idő alatt is maradandó pszichés sérüléseket okozhat a túszoknak. A mostani eset a lap elemzője szerint egy 24 éves túszejtésnek felel meg, amelynek éppen ezért megjósolhatatlanok a káros hatásai.