Klaudia
-4 °C
2 °C

Fülre menő vita a jordán parlamentben

2001.05.14. 20:29
Nemcsak a vétkes, hanem a szenvedő fél mentelmi jogát is felfüggesztették azután, hogy egy verekedés során leharapta képviselőtársa fülének egy darabját az ammani parlament egyik tagja. A törvényhozás épületében kitört konfliktus hátterében törzsi villongások álltak. A sérült honatyát, Mansour Muradot kórházba szállították, ahol visszavarrták fülére a leharapott részt. A renitens képviselőket le is tartóztathatja a rendőrség.
Heves vita tört ki vasárnap az ammani parlament két képviselője között. A törvényhozás épületébe érkező Ahmad Oweidi Abbadi és Mansour Murad akkor csapott össze, amikor a törzseik közötti konfliktusról váltottak szót. A szenvedő fél szerint Abbadi nekiesett, ütlegelni kezdte, majd megpróbált kiharapni egy részt a füléből. A sérült honatyát kórházba szállították, ahol ellátták sebeit.

A harapdáló honatya ellentmondóan nyilatkozik

"Sokkot okozott a támadás, mert olyan hirtelen történt az eset" - nyilatkozta az esetről beszámoló The Jordan Timesnak a megharapott politikus. Elmondta, hogy Abbadi beleharapott a fülébe, és ki akart harapni belőle egy darabot.

Ezzel szemben képviselőtársa ellentmondó nyilatkozatokat tett az esetről. Abbadi előbb a napilapnak elismerte, hogy az események úgy történtek, hogy a pórul járt politikus adta elő. Majd egy másik nyilatkozatában már egy újabb verzióval állt elő: tagadta Murad vádjait, és azt állította, hogy politikai ellenfele három testőr kíséretében érkezett a parlamentbe, akik megtámadták. A honatya az AP-nek azt állította, hogy az egyik testőr megütötte őt.

Törzsi ellentétek vezettek az incidenshez

A csetepaté előzménye egy olyan konfliktus, amely a két honatya törzsei között tört ki. Néhány héttel ezelőtt az Abbadi törzs - amelyhez a fülharapó politikus is tartozik - egyik férfitagja megerőszakolta Murad klánjának egyik lányát. A férfit azonban megverték. Az Abbadik ezután nem sokkal lakóhelyük elhagyására szólították fel a velük összetűzésbe került klánt, arra a törzsi szokásra hivatkozva, amely kötelezővé teszi ezt számukra. Mégpedig azért, hogy az esetleges bosszú ne érintse az összes ott élőt, csak őket. Murad ezt a felszólítást sérelmezte összeszólalkozásukkor, mert az szerinte "sérti a nemzeti egységet".

Az eset kapcsán a házelnök nem csak a harapdáló képviselő, Abbadi mentelmi jogát függesztette fel, hanem felelősségre vonhatják az áldozatot is. A rendőrség már megkezdte a vizsgálatot az ügyben, és akár mindkettőjüket is letartóztathatják az incidens miatt.