Valér
-2 °C
0 °C

Hírzárlat a börtönben megfulladt rab ügyében

2002.08.07. 08:35
Hírzárlatot rendelt el a büntetés-végrehajtási intézet országos parancsnoksága a sopronkőhidai börtönben elhunyt asztmás betegségben szenvedő Zámó Zsolt ügyében. Államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, szakszerűen járt-e el az ápolónő, amikor kalciuminjekciót adott a fuldoklónak.
Államigazgatási eljárás keretében vizsgálják, hogy hogyan fulladhatott meg Zámbó Zsolt 27 éves elítélt vasárnap hajnalban az asztmás rohama után. A boncolási eredményt szerdára várja a rendőrség - tudta meg a Magyar Hírlap.

A szakszerű ellátás
Asztmásoknak a patikákban sürgősségi alapon bármelyik receptköteles készítményből recept nélkül is adnak, hogy a beteg meg ne fulladjon. Fulladáskor a betegnek először úgynevezett hörgőtágító spray-t adnak szájon át, ha nem hat, akkor vénásan vagy bőr alá kell injekciózni. A rohamosoknál általában Diaphilin-készítményt vagy szteroidot: Solumedrolt, vagy végső esetben Thonogént használnak.

Forrás: Magyar Hírlap

Cavintont is kapott már a fulladására

Mint ismert, a szükséges gyógykezelés nélkül akár halált okozó betegségben szenvedő asztmás Zámbó Zsolt - aki egy másfélszer háromméteres cellába volt bezárva harmadmagával - vasárnap hajnalban rosszul lett. A rokonok szerint reggel öttől nyolcig hiába könyörgött orvosért, csupán egy ápolónő adott be neki egy kálciuminjekciót, s korábban kapott már Cavintont is a fulladására. Zsolt - akit cigarettacsempészet kísérlete miatt ítéltek el, és egy év múlva szabadult volna - nem sokkal később megfulladt.

Kalciuminjekciót csak allergiás fulladásra kapnak a betegek, de asztmánál nem használják - nyilatkozta a Országos Korányi Tébécé- és Pulmonológiai Intézet tüdőgyógyász főorvosa a napilapnak. Dr. Mühllbacher Szilvia elmondta, az elítélt betegségét a börtönorvosnak ismernie kellett, ezért egy esetleges rohamra a börtönnek is fel kellett készülnie megfelelő készítményekkel.

Kérdések válasz nélkül

A sopronkőhidai börtönnek is van tüdőgyógyászati osztálya, ahol a súlyos, hasonló betegségben szenvedőket kezelik, a napilap kérdésére, hogy miért nem került oda az elítélt, senki sem adott egyértelmű választ. Polgár Tibor a börtön helyettes parancsnoka a Blikknek hétfőn úgy nyilatkozott, hogy tudtak arról, hogy a fogva tartott beteg. Arra a kérdésre, hogy miért nem egy nagyobb cellában helyezték el, úgy válaszolt, hogy "nos, nincs más zárkánk. De a szellőzés ott is megoldott volt".

A Blikk információi szerint a sopronkőhídai börtönben fél évvel ezelőtt hasonló körülmények között halt meg egy szívbeteg elítélt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!