Huba
17 °C
33 °C

Átégett vezetéket okoztak füstöt a Műegyetemen

A tűzoltók csak átégett vezetékeket találtak egy kapcsolószekrényben, tűz nem volt a Műegyetemen, ahová kedden délután egy óra előtt a pincében tapasztalt füst miatt hívták a tűzoltókat. Az épületet kiszellőztették, a diákok visszamehettek az egyetemre.

A Műegyetem Szabadság híd felé eső épületrészében a pincéből éreztek füstöt, ezért hívták ki a tűzoltókat. A pincében egyébként kémiai laboratóriumok vannak, ezért a tűzoltók nagy erőkkel érkeztek ki a helyszínre. Az épületből körülbelül száz diákot küldtek ki ideiglenesen, amíg a tűzoltók átvizsgálták a folyosókat. A füst végül eloszlott, a tűzoltók csak átégett vezetékeket találtak egy földszinti kapcsolószekrényben. Az épületet kiszellőztették és a diákok fél kettő körül visszatérhettek az épületbe - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A Budapesti Műszaki Egyetem pincéjében volt az a lőtér is, ahol 2006 augusztus 8-án este csaptak fel a lángok, az oltás közben füstmérgezésben meghalt három tűzoltó, akik azért mentek vissza a sűrű füsttel telített, labirintusszerű alagsorba, hogy megnézzék, vannak-e lent esetleg mentésre váró emberek.

A lőtéren a tűz keletkezésekor gyakorlatozó négy férfi a rendőrség adatai szerint szabályosan, engedéllyel tartózkodtak a helyiségben, ahol két pisztollyal és egy AK-47 klónnal gyakorlatoztak. A férfiak rendelkeztek fegyverviselési engedéllyel, a lőtér papírjai is rendben voltak.

A tűzoltók alulképzettsége, az ügyeleti és a parancsnoki irányítás gyengesége együtt vezetett a három tűzoltó halálához, állapította meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vizsgálata.