Sára, Márió
2 °C
6 °C

Rákot okozhatnak a füstölők

2001.08.02. 13:38
A különböző füstölők égetésekor felszabaduló anyagok rákot okozhatnak, állítja egy tajvani kutatócsoport. Az általunk szemügyre vett füstölők csomagolásán ugyan semmilyen egészségügyi figyelmeztetés nincs, de azért szellőztessünk gyakran.
Tajvani tudósok kutatásai szerint a füstölők égetésekor felszabaduló füst számos rákkeltő anyagot tartalmaz. Egy rosszul szellőző tajvani templom belsejéből vett levegőmintában - a templomban folyamatosan égtek a füstölők - egyes rákot okozó anyagok koncentrációja negyvenszer nagyobb volt, mint egy hasonlóan füstös, dohányzók által lakott házban. A mintát szennyezőbbnek találták egy helyi kereszteződés levegőjénél is. A felszabaduló káros anyagok egyértelműen köthetők bizonyos rákfajtákhoz, elsősorban a tüdő- és bőrrákhoz.

"Nagyon reméljük, hogy a füstölők égetése lelki megnyugvást hoz anélkül, hogy az emberek egészségét károsítaná" - mondta óvatosan Ta Csang Li, a kutatócsoport vezetője a brit New Scientistnek. "De elképzelhető, hogy rákot okoznak. Egyelőre nem tudjuk, mekkora a kockázat" - mondta.

Szellőztessünk gyakran!

"Minden a látogatók számán múlik" - mondja Dr. Li. "Egyes vallási szertartások során százak vagy akár ezrek is vannak egy nagyobb templomban, füstölőket égetve. Ilyenkor olyan sűrű a füst, hogy szinte semmit nem lehet látni" - mondja. "Azt javasoljuk a templomi személyzetnek, hogy szellőztessenek gyakrabban" - tette hozzá Dr. Li.

Tőlük nem tudjuk meg

"És mi van azzal a buddhista szerzetessel, aki egész életében füstölőket éget, és elél száz évig?" - tette fel a költői kérdést az Index munkatársának a Károly körúti Bahia bolt egy eladója telefonon. Erre válaszolni nem tudván, bátortalanul megkérdeztük még, hogy vajon van-e valamilyen egészségügyi figyelmeztetés az általuk árult füstölők dobozán vagy csomagolásán, de nemleges választ kaptunk.

A Bahiába inkognítóban belopózó munkatársunk nyolc különböző fajta füstölőt vizsgált meg, de egyiken sem volt egészségügyi figyelmeztetés. Az általunk megtekintett füstölőforgalmazók (Best Incense, Indian Incense, Blue Pearl) internetes oldalain szintén nem.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, illetve az Országos Élelmiszer és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása szerint ilyen jellegű vizsgálatot ők nem végeztek, és bár a füstölőknek "bizonyára" van egészségkárosító hatása - hisz füstölnek -, azok vonatkozó szabályozás híján legálisan forgalmazhatók.