Az erdőben találták meg a fűzfői robbanás negyedik áldozatát

2006.06.15. 12:37
A fűzfői robbanás után - csakúgy mint két éve, a törökbálinti katasztrófát követően - miniszteri utasítást kapott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hogy soron kívül végezzenek tűzvédelmi hatósági ellenőrzéseket a pirotechnikával foglalkozó cégeknél.

Megtalálták annak a negyedik alkalmazottnak a holttestét is, aki a szerdai robbanásban vesztette életét, áll a Veszprém megyei rendőrség friss közleményében. A férfi holttestét csütörtökön fél tizenkettőkor, a megsemmisült raktártól száz méterre, az épületet körülvevő erdőben találták meg a területet átvizsgáló tűzszerészek. (Szerdán délután a katasztrófavédelem illetékese még arról tájékoztatta az Indexet, hogy megtalálták mind a négy holttestet.)

A robbanásban, amely a Crescom Kft. tűzijátékalapanyag-raktárában történt, négyen - három férfi és egy nő - haltak meg. A robbanássorozat miatt a környék épületein betörtek az ablakok. A csarnok teljesen megsemmisült, a folyamatos, egymást követő detonációk következtében a földdel vált egyenlővé. A robbanás hangját, az azt kísérő dübörgő hangot több kilométeres körzetben is hallani lehetett, a környék több pontjáról jól látható volt a gomolygó, gomba alakú füstfelhő is.


Fotó: Huszti István

A cég azonos nevű elődje részt vett a 2003-as, augusztus 20-i tűzijáték kivitelezésében, amelyben kigyulladt egy dunai uszály és egy besült rakéta miatt kis híján leégett a Gellért-hegy. Egyes információk szerint a kft egyik vezetője egyike azoknak, akik életüket vesztették a robbanásban. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanújával indított szerdán eljárást.

Soron kívül ellenőrzik a pirotechnikai cégeket

A pirotechnikai termékekkel és robbanóanyagokkal foglalkozó cégek soron kívüli tűzvédelmi ellenőrzésére utasította Lamperth Mónika az országos katasztrófavédelmi főigazgatót, mivel aggodalomra adnak okot az elmúlt időszakban bekövetkezett pirotechnikai és robbanóanyagokkal kapcsolatos balesetek.

Egyes értesülések szerint ötven tonna pirotechnikai anyag robbant fel a fűzfői raktárban, ahol főként kínai eredetű robbanóanyagot, pirotechnikai eszközöket tároltak.

"Magyarország legbiztonságosabb raktáraival büszkélkedhet a Crescom Kft." - nyilatkozta az Indexnek két évvel ezelőtt, a törökbálinti robbanás apropóján Gecse István ügyvezető. A budapesti cég vezetői szerint minden engedéllyel rendelkeztek pirotechnikai eszközök tárolásához. A feltehetőleg elhúzódó vizsgálat deríthet majd fényt arra, pontosan mekkora mennyiségű és milyen eszközök robbantak fel, és azok raktározásához tényleg megvoltak-e a szükséges engedélyek.

Néhény előírás (155/2003. Kormányrendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről)
Védett természeti területen tárolóhely nem létesíthető. A pirotechnikai raktárépületben, raktárhelyiségben, átmeneti tárolóhelyen csak a hatóság engedélye szerinti mennyiségű pirotechnikai termék tárolható. A tárolóhely fűtése csak zárt rendszerű (például meleg vizes) fűtés lehet, ahol az energiahordozó (víz, levegő stb.) hőmérséklete legfeljebb 60 °C lehet. A pirotechnikai termékek raktárhelyiségeit úgy kell tervezni, hogy nyílászárói (például középfolyosó esetén) egymással szembe ne kerülhessenek. A pirotechnikai raktárépület valamennyi helyiségében, a pirotechnikai raktárhelyiségben, pirotechnikai tárolóhelyen beépített automatikus tűzjelző berendezést kell létesíteni. A pirotechnikai termék tárolására szolgáló helyiségek bejáratainál, illetve a pirotechnikai raktárépület minden bejáratánál egy-egy megfelelő típusú tűzoltó készüléket kell készenlétben tartani. A helyiségek villamos berendezéseit úgy kell kialakítani, hogy a tárolt termékekre és a környezetére gyújtási veszélyt ne jelentsen.
  • Hírek
  • Támogatások