Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Mérgező játék és zugsavanyúság karácsonyra

2005.12.22. 17:13
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség játékokat, karácsonyfaizzókat, és élelmiszereket érintő vizsgálatai után több mint 30 millió forint bírságot szabtak ki.

Átfogó ellenőrzést végeztek karácsony előtt a fogyasztóvédelmi szervek az országban. A vizsgálatokon az ünnepekhez kapcsolódó termékeket figyelték, közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján Batiz András kormányszóvivő. A soron kívüli ellenőrzéseket az előző években tapasztalt jogsértések miatt végezték, és idén is sikerült kiszabni több mint 30 millió forint bírságot. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) több mint 500 ellenőrzést végzett el tíz megyében és a fővárosban. A vizsgálatok a műszaki, élelmiszeripari termékekre, játékokra és pritechnikai termékekre vonatkoztak.

Olvadó füzér

A minden évben slágernek számító karácsonyfaizzókat 153 üzletben vizsgálták a szakértők, ebből 86 esetben intézkedni kellett. Hatvanegy olyan füzért találtak, aminek a forgalmazását már korábban betiltották. A legjellemzőbb probléma a rossz címkézés volt. Ez azt jelenti, hogy az angol és a magyar nyelvű tájékoztató nem fedte egymást, vagy a kereskedők egy korábban betiltott termék nevéhez hozzátoldottak egy betűt, és így értékesítették új termékként az árut. A laboratóriumba küldött harminckilenc karácsonyi füzérből huszonnyolc veszélyesnek bizonyult. Túlmelegedés, zárlat, olvadás, rossz földelés szerepelt a hibalistán. A szakemberek szerint a karácsonyi izzók piacán az utóbbi években semmilyen javulás nem tapasztalható, mindent eláraszt az olcsó gagyi.

Mérgező nyalás, csillagszóró

A szezonálisan árusított csillagszórók piacán a gyártók, forgalmazók nem ismerik a címkézésre vonatkozó szabályokat, és a hatósági engedélyeket sem. A legtöbb probléma abból adódott, hogy a kisebb tűzijátékokat tiltott időszakban forgalmazták. A játékok esetében már minőségi problémák is felmerültek. A mintaként laboratóriumba szállított, véletlenszerűen kiválasztott tíz termékből mind a tíz veszélyesnek bizonyult. Szinte minden esetben tartalmaztak a játékok mérgező anyagokat, amelyeket ha például lenyal a gyermek, kioldódhatnak, és a lurkók szervezetébe kerülhetnek.

Sok játék tartalmazott apró, leszippantható alkatrészt, ami akár fulladást is okozhat, de volt olyan hangos játék is, amitől hosszabb távon meg is süketülhet a játékba belemerült kiskorú. A fogyasztóvédők bevizsgáltak tizenöt csecsemőruhát is, amiből mindegyik károsnak bizonyult a csecsszopókra. A veszélyes játékok, és gyerek ruhák árusítását megtiltották, és kivonták a forgalomból, közölte a szóvivő.

Zugsavanyúság

Az élelmiszeripari termékeket 168 üzletben vizsgálták meg, és az esetek 80 százalékában találtak kifogásolni valót a szakemberek. A szaloncukrokról hiányoztak a magyar nyelvű jelölések, az összetevők, de az esetek tizenkét százalékában olyan apró betűkkel írták a termékre a tájékoztatót, ami már meghaladta a legjobb szem tűrésküszöbét is, olvashatatlanok voltak. Romlott édességet, viszont nem találtak az ellenőrzések során, ami fejlődés az elmúlt évekhez képest. Viszont akadtak extrém példák is: Csongrád megyében lelepleztek egy illegális savanyúság előállító üzemet, ahol 93 tonna savanyúságot foglaltak le. Szabolcsban egy tonna mérgező anyagot tartalmazó pisztácia forgalmazását akadályozták meg, Győr-Moson- Sopron megyében pedig négy tonna engedély nélkül árusított halat vettek zár alá.

Az elmúlt egy hónapban lezajlott vizsgálatokból az derült ki, a nagy áruházláncok tanultak az elmúlt évek bírságolásaikból, és idén már sokkal kevesebb probléma volt a termékeikkel. A kisebb boltok, és elsődlegesen a piacok viszont még mindig sok munkát adnak a fogyasztóvédőknek. Igazolódni látszik az a tapasztalat is, hogy az ünnepek előtt megsokszorozódnak a visszaélések. A vizsgálatok januárban is folytatódni majd, és az eddigieknél jobban összefogják az különböző hatóságok vizsgálatait, mondta Batiz András.