Gerzson
-3 °C
3 °C

Idén 240 terméket tiltott be a fogyasztóvédelem

2005.12.30. 11:43
Főleg játékokat vontak ki a forgalomból, de egy-két élelmiszert is betiltott a fogyasztóvédelem.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) idén 240 terméket, döntően játékokat tiltott be, két élelmiszert és 6-7 vegyi anyagot, kozmetikumot, illetve építőipari terméket is kivonattak a forgalomból, mondta el az Indexnek Siklósi Máté, az FVF helyettes szóvivője.

Az FVF úgynevezett piacfelügyelete rendszeres ellenőrzést tart, és különösen a karácsonyi időszakban vizsgálták meg az összes forgalomba került terméket. Általában az életveszélyes, veszélyes tárgyakat vonatják ki a forgalomból. A hibák a villamossági termékeknél áramütést illetve tüzet okozhatnak, a játékok esetében pedig fulladást, vagy egyéb hámsérüléseket. (Előfordul olyan játék, amely súlyos sérülést is okozhat, például egy gyerekeknek árusított pisztoly, amelyet az Index korábbi cikkében már bemutattunk.)

Újraosztották a hatásköröket

Siklósi Máté elmondta, hogy az utóbbi időben kormányzati igény merült fel a termékvizsgálat egyszerűsítésére, a hatáskörök tisztázására. Így van ez az élelmiszerbiztonság területén is, ahol az ÁNTSZ, az állategészségügy és a fogyasztóvédelem hatásköreit is tisztázták. Így tehát a mostani szaloncukor-ügyben nem az FVF, hanem az állategészségügyi hatóságok az illetékesek - mondta Siklósi. (Egy szaloncukorgyár kólibaktériummal fertőzött terméket hozott forgalomba karácsonykor. Az Index a szaloncukorügyben megpróbálta utolérni a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium illetékeseit - akik az állategészségügyi hatóság vezetői -, de nem kaptunk semmiféle információt, és a tárca sajtóosztályán sem tudtak segíteni.)

Ettől függetlenül az FVF idén két fűszerkeveréket, a Captain's márkanevű hamburgerhez használható keveréket és az ugyanilyen nevű fokhagymás és bors fűszerkeveréket vonta ki a forgalomból.

Siklósi elmondta, hogy az FVF nem szokta eltitkolni a termékek és a gyártók nevét, így például a szervezet honlapján feltüntetik a gyártók nevét is, ha ezek egyértelműen kideríthető eredetű termékek. Általában a kereskedők nevét is nyilvánosságra hozzák, ha szintén nyilvánvaló, hogy csak egy helyen, vagy egy kereskedelmi láncban fordulnak elő kifogásolható áruk. Eklatáns példa volt erre idén az Auchanban végzett ellenőrzésük, amikor egérmérget találtak élelmiszer az áruházi polcokon.