Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Holnap születik a legfiatalabb Kossuth

2003.08.06. 13:31
Még nem lehet tudni, hogy Kossuth Lajos nyomdokaiba lép-e a holnap születő legfiatalabb Kossuth vagy inkább édesapja számítástechnikai vállalkozását viszi tovább. Sorsával kapcsolatban egyelőre annyi biztos: csütörtökön császármetszéssel jön világra.
Az Indexet telefonon kereste meg Kossuth Gábor, a Kossuth család leszármazottja, aki azzal a hírrel hökkentette meg a szerkesztőségünket, miszerint holnap születik meg a legfiatalabb Kossuth. Első meglepődésünkben csak ennyit tudtunk magunkból kipréselni: honnan tudja?

Kossuth Gábor fia, aki maga is a Gábor névre hallgat majd, császármetszéssel jön a világra, így a dátum mellett a születés órája is pontosan megjelölhető. Az apától megtudtuk, hogy a családnak ez az ága nem a 19. századi politikus közvetlen leszármazottja, a közös ős valószínűleg Kossuth Lajos nagyapja lehetett.

A család egyébként megalapította a Kossuth Szövetséget, amelynek negyven-ötven tagja van, és rendszeresen összejárnak. Politikával jelenleg senki sem foglalkozik a Kossuthok közül, habár 2002-ben kétszer is hallattak magukról. A szabolcsi 6-os választókörzetben Kossuth Lajos állatorvost indította a MIÉP országgyűlési képviselőjelöltként. A kései utód végül nem került a parlamentbe. Az SZDSZ a parlamenti választások előtt került összetűzésbe a Kossuth család egyik ágával, amelynek tagjai kifogásolták, hogy ősüket kampánycélokra használják fel.

Kossuth Gábor számítástechnikai vállalkozásából él, a politika legfeljebb átlagos választópolgárként érdekli, a politikai csatározások nem vonzzák különösebben. Hogy a holnap születő utód bekapcsolódik-e a küzdelembe, az már csak rajta múlik. Persze, először még meg kell születnie.