Garamvölgyi: Nem bűn forrása az internet

1999.12.14. 11:00
"A rendőrség új kezdeményezése semmiféle cenzúrát, szankciót vagy bármiféle állampolgári (emberi) jogok megsértését nem jelenti" - mondta Garamvölgyi László a Törzsasztalban arra reagálva, hogy az ORFK egy olyan csoportot fog felállítani, amely a jövő év első napjától a nap 24 órájában figyelni fogja az internetet. "Elsősorban mi várunk információkat emileken és nem azt akarjuk kideríteni, hogy kinek milyen természetű az elektronikus levelezése, ez egy nagy félreértés, tehát semmiféle célszemélyről nincs szó" - állítja a szóvivő. Az eredeti interjút itt olvashatják el.

- Tisztelettel köszöntöm a fórum résztvevőit. Igyekszem a lehető legtöbb kérdésre válaszolni, mellesleg értékelve a hozzászólásokat, jól reprezentálja, hogy napjainkban milyen kérdések foglalkoztatják az embereket (indulatoktól és stílustól függetlenül).

Elöljáróban leszögezném, hogy a rendőrség ezen új kezdeményezése (hogy a jövő év első napjától az irányítása alá tartozó igazgatóságon felállított 3-5 fős csoport a nap 24 órájában figyelni fogja az internetet - a szerk.) semmiféle cenzúrát, szankciót vagy bármiféle állampolgári (emberi) jogok megsértését nem jelenti, hiszen itt másról van szó.

Nevezetesen a magyar rendőrség - a külföldi gyakorlatoknak megfelelően - az internetről is kíván információkat szerezni. Az eddigi kérdésekből világosan kiderült, hogy ellentmondásosan ítélik meg ezt a tevékenységet, éppen ezért szükséges pontosan megfogalmazni céljainkat.

1. Az újonnan létrehozott csoportnak kizárólag az a feladata, hogy az interneten megjelenő információkat értékelje, elemezze és további felhasználás végett az illetékes szerveknek megküldje. Ebben az értelemben tehát ez nem más mint egy egyszerű monitoring tevékenység.
2. Szándékunk és jogalapunk sincs titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel nyomozást folytatni. Ez nem ennek az egységnek a feladata.
3. Az elhangzott kritikai megjegyzések ellenére (ti.: hogy interneten nem lehet "tettest" fogni) néhány ügyben már sikerült olyan releváns információkat beszereznünk, amelyek konkrét nyomozások eredményességét segítették.

(Index): - A szexhirdetésket nézi a rendőrség a WEB-en?

- Igen, ugyanolyan megítélés alá esik, mint az egyéb információhordozókban közzétett ilyen tartalmú hirdetések.

(Index): - Mennyiben van összefüggés a rendőrség lépése és a jelenleg folyó Btk-módosítás között? (A Btk-módosításban a "nagy nyilvánosság" fogalmát "az elektronikusan rögzített információ távközlő hálózaton való közzétételével", vagyis a számítógépes hálózat útján történő közzététellel akarja a kormány kiegészíteni.)

- Vannak bizonyos bűncselekmény-kategóriák, ahol a jogalakotó tényállási anyagként (vagy minősítő körülményként) követeli meg a nagy nyilvánosságot, és megítélésünk szerint az internet ebbe a körbe fog tartozni, ha ebbe döntés születik.

(Solt): - - Milyen eredményeket vár a különítménytől? - Készül-e feljegyzés minden megfigyelt web-oldalról és minden megfigyelés alá vont elektronikus levelezésről? Ha igen, akkor ezt a rengeteg (személyes) információt hogyan semmisítik meg, illetve a tisztázott célszemély értesül-e erről?

- Elsősorban majd mi várunk információkat emileken és nem azt akarjuk kideríteni, hogy kinek milyen természetű az elektronikus levelezése, ez egy nagy félreértés, tehát semmiféle célszemélyről nincs szó.

(Solt): - -Mi a helyzet a nem magyarországon bejegyzett szervereken fellelhető magyar nyelvű tartalommal?

- Értelemszerűen a magyar joghatóság érvényesül. Ebben az esetben kizárólag magyar jogterületen elkövetett delictum jöhet szóba. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen magyar jog szerint kell eljárni. Ha külföldi teszi fel, akkor nem ilyen egyértelmű a helyzet, de a mi egységünknek nem az a célja, hogy kiderítse a végfelhasználó kilétét, hiszen mi csak vizuálisan értékeljük az információkat.

(Index): - Csak a példa kedvéért: ha egy amerikai freeweb szerveren elhelyezek egy magyar nyelvű oldalt, amelyen leírom, hogy miként követtem el az Aranykéz utcai robbantást, akkor minden bizonnyal kíváncsiak lennének a kilétemre... Mit tesz ilyenkor a magyar rendőrség?

- A magyar rendőrség jogsegély egyezmény keretében járhat el ilyen esetben. Mi a felhasználó után nem nyomozhatunk más országban, ilyen esetben megkérhetjük az FBI-t. Vagy éppen az FBI jelzi ezt nekünk. Ők természetesen sokkal előrébb tartanak már ezen a területen....

(Pipi): - Én fizikailag nem tudom elképzelni, hogyan tudja egy ilyen kislétszámú brigád ellenőrzése alatt tartani a dolgokat. Mert ha mondjuk 5 emberkéből 1 szabadságon van, a maradék 4 éppen le tudja fedni a 24 órát.(mert ugye a törvény szerint napi 6 órát lehet nézni a mozit). Vagy pedig rengeteg besúgóval dolgoznak, akik rávezetik az embereiket a renitens oldalakra?

- Fizikailag elégséges 5 ember erre a feladatra, mert ez nem abszolút értelemben vett figyelést jelent.

(Index): - A fórumokat figyelni fogják? Fel fog-e tűnni ott a rendőrség álnéven?

- Igen, a fórumok figyeljük majd, de elsősorban abból a célból, hogy egy adott rendőri kérdésről hogyan vélekednek az állampolgárok, ha úgy tetszik, PR-szempontok miatt. A rendőrség nem fog álnéven feltűnni a fórumokon. De mivel figyeljük, ha tételes jogi normába ütköző hozzászólás elhangzik (pl. közösség elleni izgatás), azt regisztráljuk és az illetékes rendőri szervnek (társszervnek) megküldjük. Az officialitás elvbe (hivatalból történő intézkedés) szerint intézkedni kell a jogsértő cselekmények megszüntetésére, ha tudomásunkra jut.

(ben de kinn is): - A rendőrség mint intézmény, betartja a törvényt a legális szoftverhasználat ügyében?

- Úgy gondolom hogy igen. Egy biztos, az én gépemben csak jogtiszta szoftver van.

(KIZS): - Félek tőle, hogy csak a kisembereket fogják zaklatni. Aki igazán nagy stikliket csinál az nem veri nagydobra...

- Eszünk ágában nem jut senkit zaklatni, remélhetőleg az eddigi válaszaimból kiderült, hogy célunk eredendően más.

(PS): - . A BŰN forrásának tekintitek-e az Internetet?

- Abszolút nem a bűn forrása az internet, bár a virtuális jövő bűnözése ma még alig prognosztizálható, ezért nehéz megjósolni, hogy bűnös lelkek mit fognak gonosztettekre felhasználni.

- Az információk egy része, amit az Interneten keresni szeretnétek, a Széchenyi Könyvtárban is meglelhető. Ezek szerint oda is fogtok telepíteni 3-5 embert?

- Egyetértek, de a Széchenyi-könyvtárra nem gondoltunk, bár jó a tipp :))

- Milyen más alternatívákat mérlegeltetek "A Csoport" felállítása előtt és helyett, kezdeményeztétek-e az Internetes közösségek együttműködését (illetve ilyen irányú kezdeményezést elfogadtok-e egy civil szervezettől, úgyanúgy, mint a BSA-tól elfogadtátok)?

- Mint ahogy eddig is rengeteg jelzést kaptunk az internetes közösségektől, ezután is azt várjuk, hogy együttműködnek velünk.

(second): - Hamisíthatóság szempontjából mennyivel lesz biztonságosabb az új "ID card"? Miért került sor a bevezetésére?

- A szakemberek állítása szerint hamisíthatatlan, jelen technikák mellett. Csak megközelítőleg lehet hasonlót előállítani, de ugyanazt nem.

(valóságépítő technikum): - ír-e még krimiket, és ha igen mikor alszik? vagy mikor ír?

- Ma már egyre kevesebbet, más típusú elfoglaltságaim miatt kevés időm jut ilyesmire, egyéb publikációkkal viszont foglalkozom.

* * *

Köszönöm a kérdéseket, engedjék meg, hogy a végén még egyszer tisztázzuk, hogy a nem az a célunk, hogy kutakodjunk a végfelhasználók kiléte után, ezt nem is fogjuk megtenni, a team-et - az eddig elmondottakon kívül - azért is hoztuk létre, hogy a konkrét bűncselekményekkel kapcsolatban megjelenő információkat a rendőrség megszerezze.

Mint ahogy Bagira is említi, ha ez a 3-5 fő "semmit nem fog csinálni", mindössze annyi eredményt ér el, hogy a következő állítást cáfolja: "milyen hülye a rendőrség, hiszen az interneten oda-vissza üzengetnek egymásnak a bűnözők, és erre nem figyel a zsaruság", akkor már sikert ér el. Íme a cáfolat.

Remélhetőleg januárban Önök már a rendőrség honlapjának fórumában közvetlenül jelentkezhetnek véleményeikkel. Ez a fórum terveink szerint nem lesz sem cenzúrázott, sem moderált. Még egyszer köszönöm a kérdéseket.

  • Tippek
  • Lakáshitel