Bernadett
0 °C
4 °C

Járványokkal fenyeget a szemétforradalom Szófiában

2005.07.04. 12:16
Eltorlaszolta pénteken a szeméttelep felé vezető utat Szófia egyik külvárosának lakossága, mivel a kormány nem tartotta be a lerakó felszámolására kitűzött határidőt. A város túlvégén épül egy másik, de a lakók ott is blokádolnak.

Járványt okozhat a Szófiában a felhalmozódott szemét, jelentette be hétfőn a bolgár egészségügyi minisztérium járványügyi központjának vezetője. A harmincfokos melegben akár néhány napon belül kitörhet a hepatitisz A- és a szalmonellajárvány, közölte Angel Kucsev.

Nem akarják a szemétlerakót

Az 1,3 millió lakosú főváros utcáit szemét borítja, mivel már negyedik napja nem takarítják el a hulladékot az egyik előváros lakóinak tiltakozása miatt miatt. A főváros nyugati szélén fekvő Suhodol városnegyed tiltakozói eltorlaszolták az itteni szemétlerakóhoz vezető utakat, ugyanis el akarják érni, hogy a városvezetés azonnal zárja be otthonuk közelében a szemétlerakót.

A főváros korábban már eldöntötte, hogy a múlt év végéig bezáratja a szeméttelepet, de a határidőt július 1-ig meghosszabbították, és végül ezt sem tartották be.

Blokád a város túlvégén is

A szemétlerakó alig 500 méterre van az itteni lakónegyedtől, jóllehet a törvény legkevesebb 3 kilométeres távolságot ír elő. Szófiában naponta 1000 tonna szemét keletkezik. A város keleti felében ugyan épülőfélben van három új szemétlerakó, ám az itt lakók is eltorlaszolták az utakat, nem akarnak szemétfeldolgozót a lakókörzetükben.

A polgármester a dpa hírügynökség információi szerint kérte a rendőrséget, hogy szüntessék meg a lakossági blokádokat, de az egyelőre nem reagált. A városvezetés ezért válságstábot állított fel a krízis megoldására.