Auguszta
-7 °C
0 °C

Katasztrófák kísérik a kínai gátépítést

2002.05.03. 14:10
Több százezer lakosú városok és a kínai kultúra bölcsője vált áldozatává Jangce vízgyűjtő területén épült és üzembe helyezett vízierőműnek. A világ legnagyobb vízierőmüvén máris kisebb repedések keletkeztek.
Csak 18 másodpercig tartott a robbanássorozat, a pontosan 555 robbanótöltet tökéletesen szétrombolta a Jangce folyó ideiglenes gátját, amely mögött immár gyakorlatilag felépült az igazi nagy gát nagyobbik fele - adta hírül a Magyar Rádió pekingi tudósítója. A legnagyobb kínai folyó mostantól fogva ide, a gát mögé folyik és lassan elkezdi feltölteni a világ legnagyobb vízgyűjtő medencéjét.

Kitelepítések, természeti katasztrófák

A Jangcén épülő vízierőmű-rendszer pedig a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye lesz. Ehhez képest meglehetősen kevés vita előzte meg építését, noha az iszonyatos méretű építkezés alaposan beleavatkozik a természet rendjébe, arról nem is szólva, hogy több millió embert kellett kitelepíteni.

Százezres városok a kínai kultúra bölcsőjeként számontartott vidék számos feltárt és még feltáratlan régészeti lelete tűnik el a víz alatt. A több mint 18 millió kilowattos kapacitás, meg a Jangce teljes szabályozása fényében ez nem tűnik túl nagy árnak az ipari lobbi szemében. A mostani győzelmi jelentés mindenesetre külön megemlíti, hogy az 1600 méteres nagy gát műszaki állapota megfelelő, a létesítmény kellően biztonságos.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!