Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Özönvízszerű esőzés Tokaj-hegyalján

2005.05.05. 14:12
Felhőszakadás miatt két patak kilépett medréből a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon, egy férfi az áradatba veszett, anyja a kórházban halt meg az éjjel. A felhőszakadás további öt községben okozott károkat, Szegilong, Szegi, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Tállya községeket is elárasztotta a víz. A kormány százmillió forintos hitelalapot garantál, ami a károsodott mádi magánlakások újjáépítéséhez használható fel.

Életét veszítte a kórházban még az éjjel az az idős asszony, akinek fiát elsodorta a mádi áradat, így már két halálos áldozata van a szerdai özönvíznek, tudta meg az Index helyszínre küldött tudósítója. A faluban többen is úgy tudják, hogy a fiát elvesztő nő, akit szintén elragadott a megáradt patak vize, szívinfarktust kapott.

Jelenleg a faluban az iszappal, hordalékkal megtelt vízelvezető árkokat tisztítják a közmunkások és az önkéntesek, sokan a patak parti házakból lapátolják a sarat. Az udvarokon bútorok és a lakók holmijai száradnak, a közhangulat azonban a károk ellenére nem annyira elkeseredett, mint Mátrakeresztesen volt, ez talán annak tudható be, hogy nem rombolt le házakat a víz, "csupán" bement a szobákba, majd pár óra múlva távozott. A házak állapotfelmérését dél körül kezdték meg a katasztrófavédelem emberei.

Víz még mindig nincs, a mádiak lajtoskocsikból vételezhetnek ivóvizet. A levegőben szennyvízszag terjeng, ugyanis a víz sok emésztőgödröt kimosott. A faluban egyébként pár nap múlva lett volna esedékes az elkészült szennyvízcsatorna rendszer átadása, az ár miatt ez csúszni fog, mivel ezeket a csatornákat is meg kell tisztítani a hordaléktól. nagyon sokan úgy tartják a faluban, hogy ha Mád vízelvezető rendszerét sikerült volna felújítani, átalakítani, akkor ez a szerdai katasztrófa nem következett volna be. A település tavaly sikertelenül pályázott új vízelvezető rendszerre.

Gyorssegély

A Belügyminisztérium 35 millió forint gyorssegélyt utal át még csütörtökön az özönvízszerű esőzés sújtotta Tokaj-hegyaljai Mádnak - jelentette be Lamperth Mónika belügyminiszter a helyszínen. A kormány - hasonlóan a mátrakeresztesi kártérítéshez - Mádon is százmillió forintos hitelalapot garantál, "ez a károsodott magántulajdonú lakások újjáépítéséhez használható fel, nagyon kedvezményes hitelkonstrukció, hiszen a kamatot a kormány állja, lényegében kamatmentes hitel, tízéves futamidőre".

Szabó Györgyöt, a térség MSZP-s országgyűlési képviselőjét Gyurcsány Ferenc kormányfő miniszterelnöki megbízottnak nevezte ki. Az ő feladata lesz, hogy a jövő hét keddjéig összesítse a károkat, és a szerdai kormányülésen azt ismertesse a kabinettel.

Az állami tulajdonban, utakban, hidakban keletkezett károkat a tulajdonos, vagyis az állam gyorsan helyreállítja, az önkormányzati tulajdonban esett károk fedezésére a vis major alap nyújt fedezetet. A nem biztosított magántulajdonú, lakás céljára szolgáló ingatlanok kárait - hasonlóan Mátrakereszteshez - kilencven százalékban téríti meg az állam.

A belügyi tárca vezetője a 35 millió forintos gyorssegéllyel kapcsolatban azt is közölte: arra kérte Mád polgármesterét, hogy az összegből ötmillió forintot szociális segély formájában gyorsan osszanak szét mindazoknak, akik erre leginkább rászorultak.

Hegyaljai özönvíz

Mád a térképen
Forrás: www.telepuleskereso.hu

Egy ember meghalt, egy eltűnt, ketten megsérültek, miután felhőszakadás miatt két patak kilépett medréből a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon. A településre zúduló áradat harminc házat elsodort, a víz vitt magával mindent, ami az útjába került. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a tűzoltók a mentést kilenc járművel, húsz tűzoltóval kezdték meg. A korábbi hírügynökségi információkkal ellentétben gátszakadás nem történt, a falu fölötti halastó védőgátja nem sérült.

"Iszonyatos volt"

A 2600 lelkes falu római katolikus plébánosa az Indexnek szerda este elmondta, az áradat hatalmas károkat okozott, mértékét egyelőre meg sem lehet becsülni. Darvas László szerint a víz nemcsak házakat, hanem utakat is elmosott, ami nagy baj, mert nemrégen végeztek az útfelújítási munkálatokkal a faluban. A szennyvízhálózat kilencven százalékát újra kell építeni, a víz kerítéseket tépett szét, kőfalakat döntött le, "iszonyatos volt".

Alkonyatig a mentési munkálatokkal csak annyira végeztek, hogy járhatóak legyenek az utak, "mindenki, aki él és mozog" a faluban dolgozik, mondta a plébános. A katasztrófa halálos áldozata egy negyven körüli férfi volt, aki kilépett a házból, és az udvarán átzubogó másfél méter magas víz elsodorta. A férfi szívbeteg édesanyját mentőhelikopterrel kórházba szállították.

Horgásztó Mád mellett

Forrás: http://www.zemplenmaraton.hu/

Megjósolták a vihart

"Az udvaromon, ami a hegyoldalban van, 60-70 cm-es víz hömpölygött le, a falu közepén a patak másfél méteresre duzzadt" - nyilatkozta az Indexnek szerda este Földy István, aki az iskolába menekített embereknek, és a mentési munkálatokban részt vevőknek készített meleg vacsorát. Az élelmezésvezető elmondta, a védekezésben, kárelhárításban körülbelül kétszázan vesznek részt. Földy közölte, a háza ugyan a falu szerencsésebb helyén van, de nála is beázott a tető, és mintegy 10-15 hektó víz lefolyt a pincébe.

Az élelmezésvezető - akinek vezetése alatt naponta négyszáz főre főznek a faluban élő öregeknek, óvodáknak - elmondta, hogy előre sejthető volt, hogy vihar lesz. Mint mondta, neki jár egy mezőgazdasági mérnök által készített időjárás-előrejelző naptár, amiben május 4-5-ére vihart, hétvégére -2 fokot jeleznek. "Szerda délután háromnegyed háromtól negyed ötig valóban vihar volt, néha még cseresznye nagyságú jég is esett". Földy szerint a falu mezőgazdaságának vége, a jég elverte a szőlőt, az almás, és a veteményest is.

"Az elsodort házakban mintegy 120 ember lakott, közülük harmincan, akik nem tudtak rokonokhoz menni, a falu iskolájában szállásolták el" - nyilatkozta az Indexnek Szepesi Józsefné, a Koroknay Dániel Általános Iskola igazgatója. Szepesiné közölte, a kitelepítettek már kaptak meleg ételt, jelenleg a takarókat várják a katasztrófavédelem munkatársaitól, hogy végre le tudjanak pihenni.

Galambosi Imre, Mád polgármestere az MTV Híradójában közölte, hogy csütörtökön nem lesz tanítás a faluban. Szabó György, a térség országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta, tájékoztatta a miniszterelnököt és a belügyminisztert a helyzetről, megítélése szerint több száz millió forintra tehető a kár.

Folyik a kárelhárítás

A tűzoltók, polgári védelmi szakemberek és a helybéliek egész éjjel szivattyúzták a mádi házakból, pincékből a vizet, megtisztították, járhatóvá tették a település utcáit, mondta el az MTI-nek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság elnökhelyettese csütörtökön reggel. Kormos Dénes közölte, az éjszakát húsz-huszonöt ember töltötte a helyi általános iskolában, ők nem térhettek vissza az előző napi özönvízszerű esőzésben megrongálódott otthonaikba.

A védelmi bizottság elnökhelyettese elmondta, hogy Mádon, amennyire lehetett, helyreállították a közműellátást, vezetékes víz, gáz, telefon, villany van a településen.

Bodrogkisfalud alsó utcáit elárasztotta a víz. A házak vízben állnak, sár iszap, törmelék borít minden. Nyakig sáros munkások próbálják meg szivattyúkkal átemelni a vizet a Bodrogba. Néhány óra alatt szerdán 140 ezer köbméter víz zúdult le, ami 130 millimétert csapadékot jelent. A domboldalról még mindig ömlik a víz. Jelenleg csupán a települést a Bodrogtól védő gát számít száraz területnek, mivel a túloldalán is áll a víz. Több önkormányzati hidat, utat és áteresztőt megrongált az áradat.

Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára a községben csütörtökön reggel tartott sajtótájékoztatóján elmondta: "a gát jól helyt áll", a zsilipjeit megnyitották, így jelentős mennyiségű vizet tudtak levezetni a faluból. Hat szivattyú folyamatosan dolgozik, hogy átemelje az elöntött területről a csapadékot. "Ha nem esne, négy nap alatt vízmentesíteni lehetne az alsó utcát" - mondta. Bodrogkisfalud mintegy 350 millió forintot nyert pályázati úton, ebből megépülhet a falu belvízelvezető rendszere és ehhez kapcsolják majd azt a szivattyút, amelyet közvetlenül a gátba építenek be.

Járhatatlanok az utak

Szerdán délután özönvízszerű eső esett Tokaj-hegyalján. Nem egészen egy óra alatt átlagban 40-45 milliméternyi csapadék hullott a hegyaljai településekre. A felhőszakadás öt községben okozott károkat, Szegilong, Szegi, Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr és Tállya községeket is "elárasztotta" az eső.

Sajgó Tamás, a megyei közútkezelő ügyeletese arról számolt be, hogy a felhőszakadás miatt nehezen járható a 37-es számú főútnak a mádi elágazás és az erdőbényei kereszteződés közötti szakasza, valamint a Mád és Golop közötti elágazás. "A fenti utakon húsz centiméteres a vízátfolyás, törmelék, iszap valamint kődarabok nehezítik a közlekedést."