Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elbontják az átszakadt gátat

2003.11.02. 09:49
Átszakadt egy víztározó gátja vasárnapra virraóra a Nógrád megyei Bárna patakon, veszélyeztetve a közeli Mátranovák községet, ahonnan egy utca lakóit kiköltöztették. A lakók éjjel visszaköltözhettek, de a gátat elbontják, mert engedély nélkül épült meg.
Senki sem sérült meg vasárnapra virradóra, amikor átszakadt egy gát a Nógrád megyei Bárna patakon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor tűzoltó ezredes vasárnapra virradóra az MTI-vel, hozzátéve, hogy a vészhelyzet-kezelési központ a szükséges intézkedéseket megtette.

A Petőfi utcából kiköltöztetett mátranovákiak közül mintegy százan rokonoknál találtak szállást, míg a többi mintegy ötven személyt a művelődési házban helyezték el. Egy mozgássérült lakost a mentők kórházba szállítottak.

A mintegy 500 ezer köbméteres tározó még éjfél előtt kiürült. A megduzzadt patak vize a Petőfi utcában 25 házat körbevett, a hozzájuk vezető hidakat elsodorta.

A Nógrád megyei katasztrófa-elhárítók, a salgótarjáni tűzoltók és polgári védelmi szakemberek, valamint a helybeliek gépekkel dolgoznak a további károk megakadályozásán, a víz roncsoktól és hordaléktól való megtisztításán.

A HavariaPress ügynökség információ szerint a vízügyi hatóságok azonnali hatályú bontást rendeltek el a tározóra, mert a gátat szabálytalanul, építési engedély nélkül építették meg. A kárfelmérés a mai nap folyamán megkezdődik.