Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bevallotta a bébigyárakat Czeizel amerikai partnere

2003.01.24. 13:28
Vádalku keretében bűnösnek vallotta magát Gáti Mariann az ellene folyó amerikai eljárásban. Gáti saját bevallása szerint "bébigyárakat" üzemeltetett magyar béranyákkal, a gyermekeket jó pénzért örökbe adta. Az "örökbefogadási konzultánst" a vádalku keretében adócsalás miatt legfeljebb 21 hónap szabadságvesztésre ítélheti a kaliforniai bíróság.
Adó- és pénzátutalási csalásban bűnösnek vallotta magát a magyar béranyák toborzásával vádolt kaliforniai Gáti család. Az Orange megyei szövetségi ügyészséggel létrejött vádalku keretében legfeljebb 21 hónap szabadságvesztésre ítélhetik az 54 éves Gáti Mariannt, míg 52 éves férje, Gáti Tamás egy év próbaidő és pénzbírság elé néz - jelentette a Reuters a kaliforniai Santa Anából.

Bébigyárak magyar anyákkal

Dan McCurrie helyettes államügyész szerint Gáti Mariann elismerte, hogy "bébigyárat" működtetett, amelyben magyar nőket toboroztak és fizettek nekik azért, hogy gyermeküket amerikai pároknak adják örökbe. A vádlott dél-kaliforniai és kanadai ügyvédek segítségével csempészte Amerikába a nőket, az örökbefogadó szülők elől pedig eltitkolta az örökbefogadás valódi körülményeit. Gáti Magyarországon Czeizel Endrével állt kapcsolatban.

A gyermekek szüleiknél maradhatnak

Gáti Mariann azt mondta magáról, hogy "örökbefogadási konzultánsként" dolgozott Orange megyében. A Santa Ana-i ügyészség szerint a gyermekkereskedő hálózat összesen 20 illegális örökbefogadáshoz asszisztált, 360 ezer dolláros hasznot hozva Gátiéknak. A kaliforniai házaspár ellen várhatóan április 14-én születik meg az ítélet. A helyettes államügyész szerint a magyar hatóságok jelezték, hogy nem kívánják elvenni az illegálisan adoptált gyermekeket örökbefogadó szüleiktől.