Bernadett
0 °C
4 °C

Kéjgázzal kábítják magukat a mentősök

2005.01.07. 08:57
Kábulás miatt több munkatársa ellen fegyelmi eljárást indított az Országos Mentőszolgálat. A mentősök a betegek fájdalomcsillapítására használt nitralgint, más néven kéjgázt lélegeztek be.
A mentőápolók az autóban lévő, a betegek fájdalomcsillapítására szolgáló nitralginospalackot a lélegeztetőmaszkhoz csatlakoztatják, és beszívják a gázt, így pár percre intenzív eufórikus állapotba kerülnek - írja a Blikk.

A mentőszolgálat központjában nagy a lebukás veszélye, ezért főleg a peremállomásokon választják a szórakozás eme formáját, nagyrészt munkaidőben.

Tisztán használják

Egy neve elhallgatását kérő, egykori mentőápoló elmondta, fájdalomcsillapításnál oxigénnel oldják a nitralgint. Saját jókedvükre azonban tisztán használják, a nitralginospalackot a lélegeztetőmaszkhoz csatlakoztatják, így juttatják a gázt a tüdőbe.

Győrfi Pálnak, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének nincs tudomása arról, hogy kéjgáz miatt váltak meg munkatársaktól. Azt azonban megerősítette: két esetben fegyelmi eljárást indítottak a dolgozók ellen.

A szakember szerint pszichésen hozzá lehet szokni a nitralginhoz, szervi károsodást nem okoz. Ugyanakkor megváltoztatja a tudatot, intenzív eufóriaérzetet biztosít.

Nitralgin, avagy kéjgáz

A nitralgin oxigén és dinitrogén-oxid 1:1 térfogatarányú keveréke, a gyógyászatban leginkább a mentősök, a szülészek és a sürgősségi betegellátók alkalmazzák fájdalomcsillapításra és oxigénbiztosításra. A dinitrogén-oxidot (a stimuláns hatása miatt kéjgázként is ismert vegyületet) már százötven éve használják az orvosok, főként jó és gyors hatású fájdalomcsillapító és enyhe altató hatása miatt.

Huzamosabb ideig tartó, rendszeres használat mellett mellékhatásai felerősödhetnek, az agy oxigénellátásának csökkentése miatt elbutulást, valamint súlyos csontvelő-elváltozást okozhat, emellett tüdővizenyő is kialakulhat a mélyre belélegzett (levegőnél nehezebb) gáz hatására. A dinitrogén-oxid a háztartásokban is megtalálható: a habpatron töltőanyagaként házibulik kedvelt olcsó, ipari drogja, rövid ideig tartó eufórikus hatása miatt a "szifonozás" (vagy "lufizás") meglehetősen elterjedt a drogfogyasztó fiatalok körében.