Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Eloltották a zalai gázkutat

2002.01.23. 11:24
Berobbant és kigyulladt egy használaton kívüli kőolajkút a Zala megyei Nova község közelében kedden a délutáni órákban. A HavariaPress értesülései szerint a kitörés délután négy órakor történt, a már nem használt Szilvágy 31 nevű kőolajkútnál. Szerda délelőtt eloltották a novai olajkút-tüzet.
Eloltották a novai olajkút-tüzet szerda délelőtt. A tűzoltók alig négy perc alatt, három nagynyomású vízsugárral oltották el a kedden, egyelőre ismeretlen körülmények között keletkezett tüzet. A tűzoltók megkezdték a berendezés hosszabb ideig tartó hűtését, hogy a helyszínen felsorakozott műszaki mentőcsapat mielőbb megkezdhesse az olajkút vizsgálatát és kijavítását.

Az ezer méteres mélységből éghető gázok szabadultak ki, melyek jelenleg is hevesen égnek, illetve a kút olajdugókat is lövell magából, ilyenkor 12-15 méteres lángoszlop emelkedik a levegőbe.

Mivel a kitörés nem veszélyeztette a lakosságot - lévén lakott területtől távol van - ezért szerda hajnalig csak a kútaknát töltötték a tűzoltók folyamatosan vízzel, hogy a fém alkatrészek felhevülését és megolvadását elkerüljék.

Az oltás

Szerdán, nappali világosságnál láttak hozzá a zalai Nova község határában lángoló, közel 20 éve nem termelő olajkút tüzének elfojtásához - közölte Paczuk László, a Mol Rt. nagykanizsai üzemének vezető szakembere.

Emberi beavatkozás okozta a robbanást?

Este 20 óráig még nem érkezett meg az olajipari kitörésvédelmi csoport. A jelenlévő 30 tűzoltó további fákat vágott ki a már "csak" 2-3 méteres lángokkal borított kút környezetében. Egy földgéppel pedig sáncot vontak a kút köré. A helyszínen tartózkodó szakemberek megbecsülni sem tudják az olaj- és gáztűz keletkezésének okát. Mint mondták: akár még az idegenkezűség is szóba jöhet.

Nagyobb baj is lehet

Viszont attól tartanak, hogy a kutat lezáró "karácsonyfa" szétégését követően esetleg a béléscső is megsérül. Ez esetben olajdugó is keletkezhet és oldalirányba terelheti a négy-hat bar nyomású szénhidrogén táplálta lángokat.

Kedden este háromnegyed kilenc előtt megérkezett a helyszínre a Rotary Rt. kitörésvédelmi csoportja. Szakembereik megerősítették, hogy csak reggel kezdik meg a munkálatokat. A hírek szerint útban van Novára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság törzsét szállító kisbusz is.

A Novától 3 kilométernyire észak-nyugatra, egy fiatal fenyves közepén keletkezett olajkúttüzet kedden 16 óra tájban egy faluszéli lakó jelezte a tűzoltóságnak.

Boros a helyszínre ment

Boros Imre, Phare-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter reményét fejezte ki, hogy a Zala megyei Nova község határában lángoló olajkút tüzének elfojtására a szakemberek már szerdán megoldást találnak.

A helyszínen tartózkodó miniszter az MTI-nek szerda éjszaka elmondta: a katasztrófavédelem, a tűzoltóság és a Mol szakértői jelenleg hagyják égni az olajkutat, hiszen annak eloltása esetén környezetszennyezés és az újragyulladás veszélye vetődhetne fel. Mint mondta, Budapestről további szakemberek tartanak Novára, ahol szerdán vizsgálatot indítanak a gázkitörés okának kiderítésére.

- Egyrészt arra kell választ keresni, hogyan keletkezhetett a már rég nem üzemelő olajkútban túlnyomás, és azt a nyomásgátló berendezések miért nem kezelték. Az is kérdés, hogy spontán szikra vagy idegenkezűség okozta-e a robbanást - közölte Boros Imre.

A miniszter hangsúlyozta: a gázkitörés nem veszélyezteti a lakosságot, mert a kút két kilométerre van a legközelebbi településtől, és szerencsére jelentősebb kár sem keletkezett.

Csökkent a nyomás

A kedden mért érték egyharmadára, két-három bárra csökkent a lángra lobbant, használaton kívüli olajkút nyomása, és de továbbra is majdnem 2 méteresek a lángok.

A tűzoltók külön tartálykocsiból a reggeli órákban megkezdték a kútakna szerelékeinek hűtését, eközben a Mol-Rotary kitörésvédelmi csapata a beavatkozás legcélszerűbb módját igyekszik kidolgozni. Szükség esetén bevethető a szegedi tűzoltóságnak a nagylengyeli gázkitöréskor sikeresen vizsgázó két turbóreaktoros oltóberendezése.

Szerdán a kora délelőtti órákra a Mol szakemberei megvizsgálták a tisztás szélén megtalált és a kúthoz tartozó mintegy négyméteres csövet, de a megállapításaikról nem nyilatkoztak. Továbbra is tartja magát viszont az a feltételezés, miszerint idegenkezűség okozta a Szilvágy 31 jelű kút belobbanását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?