Három évet is kaphat a mérgező gázt spréző diáklány

2003.03.13. 18:21
Súlyos egészségkárosítás gyanújával tett vádemelési javaslatot a lengyel rendőrség egy 17 éves diáklány ellen, aki mérgező gázt permetezett szét az iskolájában. A terjengő gáz miatt 81 diákot és tanárt kellett hányingerrel, könnyezéssel és légzési panaszokkal kórházba szállítani.
Az eset, amelyhez hasonló Lengyelországban már korábban is megesett, a sziléziai vajdaságbeli Zabrze egyik 12 osztályos iskolájában történt kedden. A terjengő gáz miatt 81 diákot és tanárt kellett hányingerrel, könnyezéssel és légzési panaszokkal kórházba szállítani. A többieket, mintegy 500 diákot és tanárt evakuálták az épületből.

Az ügyészség mérlegeli a vádemelést

A lányt két osztálytársával együtt már szerdán őrizetbe vették, de a rendőrség akkor még nem tudta, hogy közülük melyik volt a tettes. A kihallgatások alatt, főként a kórházból a televízión közvetített képek hatására a lány megtört, és mindent bevallott (az ő egészsége nem károsodott).

Azt mondta, hogy egy ismerősétől vásárolta a gázt (az illető tagadja ezt), az iskolában kifújta a flakon tartalmát, majd az üres dobozt a szemétbe dobta. A rendőröknek nem sikerült a flakont megtalálni, ezért nem tudják pontosan, milyen gáz volt benne. Feltételezés szerint valamilyen bénító-fojtó keverék lehetett.

Időközben valamennyi károsult elhagyhatta a kórházat, köztük azok az asztmás gyerekek is, akiknek a legsúlyosabb panaszaik voltak. Az ügyészség mérlegeli a vádemelést. Ilyen bűncselekményért három évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

  • Hírek
  • Hírek