Árpád
-2 °C
4 °C

Robbanás Zuglóban

2002.04.29. 08:36
Teljesen kiürítették azt a XIV. kerületi bérházat, amelyben vasárnap éjszaka robbanás történt. A robbanást minden valószínűség szerint egy Parkinson-kóros idős ember idézte elő, aki állítólag két éve fenyegetőzött azzal, hogy felrobbantja "ezt a kócerájt". A rendőrség még vizsgálja, hogy szándékos volt-e a robbantás. Az Illosvai-Selymes és a Fűrész utca sarkán lévő házban egy ember súlyosan, négy pedig könnyebben megsérült. Az épület súlyosan megrongálódott, több lakás életveszélyessé vált.
El kellett költöznie valamennyi lakónak abból a zuglói házból, amely gázrobbanás miatt hétfő hajnalban megsérült. A robbanástól több közfal kidőlt, bútorok és ablaktokok repültek az utcára. Egy személy súlyosan megsebesült, négyen könnyebb sérülést szenvedtek. Hét lakásból nyolc lakót a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Ferihegy utcai raktárbázisán helyeztek el. A 22 lakásos épület többi lakóját ismerősök, rokonok fogadták be.

Szándékos robbantás történt?

A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője, Molnár Péter az Inforádiónak elmondta: a detonációt valószínűleg egy felrobbant gázpalack okozta. A hétfőre virradó éjszaka történt robbanáshoz kivonult tűzoltók egy felrobbant propán-bután gázpalackot, és további négy másik gázpalackot hoztak ki a házból.

A Havaria Press információi szerint a robbanás okozója egy idős, Parkinson-kórban szenvedő férfi, aki régóta járókerettel jár. "Senkivel nem volt beszélő viszonyban, gyerekei nem törődtek vele, mert erőszakos és rosszindulatú" - mondta el az egyik lakó. A rendőrség vizsgálja, hogy a férfi szándékosan robbantotta-e fel a gázpalackokat, vagy baleset történt, mivel az idős ember állítólag már két éve fenyegetőzött azzal, hogy felrobbantja "ezt a kócerájt". Amennyiben a férfi felelőssége bebizonyosodik, úgy közveszély okozás miatt indul ellene eljárás.

Fotó: Havaria

Az épület műszaki állapotát statikusok vizsgálják meg a délelőtt folyamán. Ekkor tisztázódik a megrongálódott épület helyreállításának lehetősége, illetve az, hogy az életveszély megszűntével várhatóan mikor térhetnek vissza az átmenetileg elköltöztetett lakók.

A Havaria Press információi szerint az önkormányzat meghitelezné a gázrobbanásban megrongálódott társasház helyreállításának költségeit. A kerület polgármesterasszonya megígérte: a lehető leghamarabb helyrehozzák a tönkrement lakásokat. A költségeket az önkormányzat fedezi, később pedig a biztosítókkal rendezik az összeget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?