Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Robbanás Zuglóban

2002.04.29. 08:36
Teljesen kiürítették azt a XIV. kerületi bérházat, amelyben vasárnap éjszaka robbanás történt. A robbanást minden valószínűség szerint egy Parkinson-kóros idős ember idézte elő, aki állítólag két éve fenyegetőzött azzal, hogy felrobbantja "ezt a kócerájt". A rendőrség még vizsgálja, hogy szándékos volt-e a robbantás. Az Illosvai-Selymes és a Fűrész utca sarkán lévő házban egy ember súlyosan, négy pedig könnyebben megsérült. Az épület súlyosan megrongálódott, több lakás életveszélyessé vált.
El kellett költöznie valamennyi lakónak abból a zuglói házból, amely gázrobbanás miatt hétfő hajnalban megsérült. A robbanástól több közfal kidőlt, bútorok és ablaktokok repültek az utcára. Egy személy súlyosan megsebesült, négyen könnyebb sérülést szenvedtek. Hét lakásból nyolc lakót a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Ferihegy utcai raktárbázisán helyeztek el. A 22 lakásos épület többi lakóját ismerősök, rokonok fogadták be.

Szándékos robbantás történt?

A Fővárosi Tűzoltóság szóvivője, Molnár Péter az Inforádiónak elmondta: a detonációt valószínűleg egy felrobbant gázpalack okozta. A hétfőre virradó éjszaka történt robbanáshoz kivonult tűzoltók egy felrobbant propán-bután gázpalackot, és további négy másik gázpalackot hoztak ki a házból.

A Havaria Press információi szerint a robbanás okozója egy idős, Parkinson-kórban szenvedő férfi, aki régóta járókerettel jár. "Senkivel nem volt beszélő viszonyban, gyerekei nem törődtek vele, mert erőszakos és rosszindulatú" - mondta el az egyik lakó. A rendőrség vizsgálja, hogy a férfi szándékosan robbantotta-e fel a gázpalackokat, vagy baleset történt, mivel az idős ember állítólag már két éve fenyegetőzött azzal, hogy felrobbantja "ezt a kócerájt". Amennyiben a férfi felelőssége bebizonyosodik, úgy közveszély okozás miatt indul ellene eljárás.

Fotó: Havaria

Az épület műszaki állapotát statikusok vizsgálják meg a délelőtt folyamán. Ekkor tisztázódik a megrongálódott épület helyreállításának lehetősége, illetve az, hogy az életveszély megszűntével várhatóan mikor térhetnek vissza az átmenetileg elköltöztetett lakók.

A Havaria Press információi szerint az önkormányzat meghitelezné a gázrobbanásban megrongálódott társasház helyreállításának költségeit. A kerület polgármesterasszonya megígérte: a lehető leghamarabb helyrehozzák a tönkrement lakásokat. A költségeket az önkormányzat fedezi, később pedig a biztosítókkal rendezik az összeget.