Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gázömlés és a robbanásveszély Debrecenben

2006.10.29. 13:50
Gázömlés volt vasárnap délelőtt Debrecen belvárosában. A Záhony-Budapest vasútvonal mellett a csapókerti állomás közelében egy munkagép elszakította a gázcsövet.

Helyreállt a gázszolgáltatás vasárnap délután nem sokkal öt óra előtt Debrecenben, a Csapókertben, ahol gázszivárgás miatt kellett kikapcsolni a gázt, közölte az MTI-vel a szolgáltató Tigáz Zrt. ügyeletese. Bánhidi Richárd tájékoztatása szerint a térségben körülbelül 800 lakást kellett időlegesen kizárni a gázszolgáltatásból. A munkálatok során sem gázrobbanás, sem személyi sérülés nem történt, tette hozzá az ügyeletes.

A gázszivárgás miatt a vasúti felsővezetéket is áramtalanították a Debrecen belvárosában délelőtt történt gázömlés miatt lezárt terület melletti vasúti pályaszakaszon, és így csak 13 óra 15 perckor indulhatott meg ismét az ottani mindkét vágányon a vonatközlekedés. Az utasítások szerint az érintett szakaszon csak 20 kilométer/órás sebességgel haladhatnak a szerelvények. Elsőként Debrecen vasútállomásról Nyíregyháza felé a 620-as számú Intercity-járat haladt végig a gázömlés miatt megrongálódott csőszakasz helyreállításán dolgozók mellett.

Jelentős késések

A MÁV helyszínen tartózkodó képviselője az MTI-nek elmondta: 12-13 menetrend szerinti személyvonatot érintett a többórás áramkimaradás, és emiatt jelentős késésekre számíthatnak az utasok. Mándi László, polgári védelmi ezredes, hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgató-helyettes az MTI-t arról tájékoztatta, hogy egy munkagép szakította el egy nagynyomású gázvezeték kiálló csonkját.

Bár a gázművek szakaszolással elzárta a gázt, a nagy nyomás miatt csak késve kezdhették meg a helyreállítást. A katasztrófavédelem veszélyhelyzeti felderítő csoportja folyamatosan mérte a gázkoncentrációt. A törés helyszínén 4-5 méteres körzetben ez 50-60 százalékos volt, de távolabbra haladva rohamosan csökkent, és tíz méterre már nem volt mérhető.

Az erős szél segített a koncentráció gyors csökkenésében, de éppen a változó szélirány miatt nem engedték át hamarabb a vonatokat, nehogy egy szikra belobbantsa a gázt. A környező hat családi házból huszonhárom személy átment a szomszédokhoz, így hivatalos kilakoltatásra, elhelyezésre nem került sor.