Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Robbanás egy kínai gázmezőn

2003.12.25. 12:33
Százhatvanhárom ember vesztette életét Kína délnyugati részén, egy földgázmezőn történt robbanás következtében - jelentette a kínai állami média csütörtökön.
Az Új Kína hírügynökség beszámolója szerint a robbanás még kedden történt Csongking (Chongqing) térségében, az állami olajvállalat, a China National Petroleum Corporation tulajdonában lévő gázmezőn.

A 163 halálos áldozat mellett több tucat ember szenvedett gázmérgezést, sokan égési sérülésekkel kerültek kórházba. A kórházi hatóságok egyelőre nem tudták pontosan megmondani a sebesültek számát.

A hatóságok a katasztrófa miatt kitelepítették a környéken lakókat, mert a robbanáskor magas koncentrációjú földgáz és kénhidrogén jutott a levegőbe. A baleset részleteiről az állami olajvállalat illetékesei eddig nem voltak hajlandók nyilatkozni.

A csongkingi körzetben található Kína egyik legjelentősebb földgázkitermelő területe. Augusztusban 400 millió dolláros költséggel vezeték építését kezdték meg ezen a vidéken, hogy a földgázt eljuttassák az ország középső részébe.