Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nyolcszázmillió márkánál kezdődik a gazdag német

2001.01.26. 20:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Legkevesebb nyolcszázmillió márkás vagyonnal kell rendelkeznie annak a német állampolgárnak, aki fel szeretne kerülni hazája leggazdagabb száz emberének listájára - derül ki a Spiegel Online által közzétett összesítésből. Nyolcszázmillió márka nagyjából 108 milliárd forint, azaz száznyolc lottónyeremény-rekord.
Negyvenegymilliárd márkás - beszorozni nem érdemes, de egy márka nagyjából 135 forint - vagyonukkal az Aldi-birodalom alapítói - egy testvérpár - a leggazdagabbak Németországban. Mi mással foglalkoznának, mint kiskereskedelemmel, boltjaik, elosztóközpontjaik behálózzák Európát.

A jó kereskedő azonban nem lesz automatikusan a leg. A Magyarországon ismert Otto- és Metro-lánc alapítója, Otto Beisheim hiába gründolt össze hosszú évek munkájával óriás cégbirodalmat, 11-13 milliárd márkára becsült vagyona csak a 6.-11. helyet jelenti.

Az SAP szoftverkonszern alapítójának viszont mindössze 28 évre volt szüksége ahhoz, hogy 9 milliárd márkás vagyont halmozzon fel, ami a 15. helyre repítette a leggazdagabb németek listáján. A Sun-Microsystems alapítója, az akkor még diák Alexander von Bechtoldsheim viszont elszúrta a Bill Gates-i karrier lehetőségét. Azzal, hogy részesedésétől 1995.ben megvált, csa két milliárd márkát bírt összehozni. Ez viszont kevés a dicsőséghez, meg kell elégednie a 66. hellyel.