Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Hagyták halálra gázolni

2005.05.23. 16:59
Elgázolt a metró egy idős embert a Dózsa György úti megállóban hétfőn, kora délután. A rendőrség adatai szerint a férfi feltehetően öngyilkossági szándékkal bemászott a Dózsa György úti állomáson a két sínszál közé, ott leült és így gázolta el a metró. A történteknek egyelőre nincs tanúja.

Elgázolt egy 94 éves férfit a hármas metró hétfő délután fél kettő előtt öt perccel a Dózsa György úti állomáson. Úgy tűnik, hogy a váratlan baleset nem a "szokásos" módon történt, a férfi nem hirtelen ugrott az állomásra nagy sebességgel érkező szerelvény elé.


A peron vége
(Klikk a nagyításhoz)

A rendőrség jelenlegi adatai szerint az idős ember feltehetően öngyilkossági szándékkal bemászott a metró Dózsa György úti megállójában a két sínszál közé, áll a Budapesti Rendőr-főkapitányság délutáni közleményében.

A Kőbánya-Kispest felől érkező metrószerelvény vezetője későn vette észre a sínek között ülő férfit, és vészfékezéssel sem tudta már megállítani a szerelvényt. Az idáig tisztázatlan körülmények között elgázolt idős embert a mentők súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol nem sokkal később meghalt. A hármas metró vonalán fél háromkor állt helyre a közlekedési rend.


Itt mászhatott le a férfi
(Klikk a nagyításhoz)

Nincs szemtanú

A baleset pontos körülményeinek vizsgálatát a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya szakértők bevonásával megkezdte.

Mint azt a BRFK sajtóügyeletesétől megtudtuk, a helyszíneléskor a rendőrök nem tudtak egyetlen tanút sem találni, aki elmondhatná, miképp tudott úgy lemászni a sínek közé a csaknem százéves férfi, hogy senki nem akadályozta meg. A jelenleg tudható körülményekből az a következtetés vonható le, hogy a feltehetőleg lassú mozgású férfit nem vették észre, senkinek nem szúrt szemet, hogy mit csinál a peron végében, vagy - legrosszabb esetben - közönyösségből senki nem akart közbeavatkozni.

Mit látott a peronügyeletes?


A forgalmi ügyelet nem nyilatkozik
(Klikk a nagyításhoz)

Arra mindenestre kiterjed majd a vizsgálat, hogy a peronügyeletes - aki az állomás kameráival szemmel tartja az utasokat, és hangszórón figyelmeztet a biztonsági sáv elhagyására - mulasztásából következett-e be a halállal végződő gázolás.

Szerettük volna megkérdezni a BKV illetékeseit arról, hogy miképp történhetett a gázolás, de délután fél négy után az ismert telefonszámokon már nem értünk el senkit. A helyszínen a forgalmi ügyeleten nem volt senki, aki nyilatkozhatott volna, így egyelőre nem tudjuk, hányan tartózkodtak az állomáson, mit látott a monitorokon a peronügyeletes, illetve hogy megnyomta-e valaki a peron melletti vészjelző gombot.