Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tíz évet is kaphat a gázoló taxis

2002.10.14. 19:57
Megtagadta a vallomástételt az a feltehetően ittas taxis, aki a gyanú szerint öt embert halálra gázolt szombat hajnalban Budapesten. A férfit hétfőn előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság.
A taxis szombat hajnalban Budapesten, a X. kerületi Jászberényi úton egy Mercedesszel kőfalnak ütközött, előzőleg átgázolt egy buszmegállón. A balesetben négy ukrán férfi a helyszínen meghalt, egy társuk a korházban vesztette életét. Négy középkorú férfi súlyos sérüléseket szenvedett.

Másodpercnyi figyelmetlenség

A Mercedes eddig tisztázatlan körülmények között felhajtott a buszmegálló járdaszigetére, kidöntötte a buszmegálló tábláját, valamint a védőkorlátot, majd egy betonfalnak csapódott. A jelenlegi adatok szerint a taxi vezetőjének néhány másodpercnyi figyelmetlensége okozta a balesetet - A BRFK Közlekedésrendészeti Osztályának illetékese, Lovász Győző alezredes. A taxi vezetőjét a helyszínen megszondáztatták, és mivel a szonda elszíneződött, a sofőrt vérvételre, illetve sérülései miatt kórházba szállították.

A rendőrség jelenleg várja a véralkoholszint vizsgálatának eredményét, és szakértők bevonásával vizsgálja, hogy pontosan mi okozhatta a sofőr figyelmetlenségét. A Pesti Központi Kerületi Bíróság döntése szerint a férfi előzetes letartóztatásban várja ennek a vizsgálat befejezését. Az RTL Klub hétfő esti Híradója szerint az elsodleges szakértői vizsgálatok megállapították, hogy a férfi vérében nyolc ezrelék felett volt az alkohol szintje. A híradóban elhangzott az is, hogy a gyanúsított ügyvédei tudomásul vették a bíróság döntését, de fenntartják annak lehetőségét, hogy valaki védencük kocsija elé lépett, aki ezért elrántotta a kormányt.

Tíz évet is kaphat

Akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat a taxis, ha bebizonyosodik, hogy ittasan ült a volán mögé. A halálos közúti baleset okozásával gyanúsított férfi, ügyvédje jelenlétében vasárnap megtagadta a vallomástételt. A BRFK hétfőn kezdeményezte a taxis előzetes letartóztatását - mondta az Indexnek a BRFK sajtóügyeletese. A gyanúsítottat jelenleg kórházi ágyához bilincselve őrzik a rendőrök. A férfi sérülései nem súlyosak, ezért várhatóan kedden elhagyhatja a kórházat.

A rendőrség szemtanúkat keres

A féri korábbi állítása, mely szerint nem ő vezette az autóját, meglehetősen ingatag lábakon áll, ugyanis a rendőrök nem találtak olyan személyt, aki a taxison kívül vezethette volna a Mercedest. A szemtanúk között sem akadt olyan, aki látott volna mást is kiszállni az autóból.

A Népszabadság közlése szerint a BRFK olyan szemtanúk jelentkezését várja, akiket még nem hallgattak meg a baleset óta. Különösen annak a fehér Wartburg vezetőjének a jelentkezését várják, ami a tragédiát követő percekben megállt a helyszínen, de a mentők megérkezését már nem várta meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!