Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A rendőrség szerint őrizetbe kellett volna venni az érdi gázolót

2005.09.21. 16:25
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerint az eset társadalmi súlya miatt őrizetbe kellett volna venni azt a férfit, aki Érden hét embert elgázolt egy buszmegállóban, egynek pedig a halálát okozta . A pest megyei főügyész úgy látja: az, hogy a 29 éves fiatalembert a kihallgatás után szabadon engedték, nem veszélyezteti az eljárás eredményes lefolytatását.

Őrizetbe kellett volna venni az érdi gázolót, de erre az ügyészség határozott állásfoglalása nyomán nem került sor - tudatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A főkapitányság vizsgálata szerint "az ügyben eddig tett rendőri intézkedések jogszerűen és szakszerűen zajlottak. A baleset okozóját azonban a cselekmény társadalmi súlyára való tekintettel őrizetbe kellett volna venni. Ez a rendőrhatóságnak ugyan szándékában állt, de az ügyészség határozott állásfoglalása alapján erre nem került sor" - áll a rendőrség közleményében. Tekintettel az ügy súlyára és társadalmi visszhangjára Ignácz István dandártábornok, megyei főkapitány elrendelte, hogy a továbbiakban a megyei főkapitányság vizsgálja a közlekedési bűncselekményt.

Szabadon kellett engedni az ámokfutót

A pest megyei főügyész nem kívánt reagálni a rendőrségi közleményre, de azt leszögezte, hogy ebben az ügyben sem az őrizetbe vétel, sem az előzetes letartóztatás törvényi feltételei nem állnak fenn. A gyanúsított szabadlábon hagyása nem veszélyezteti az eljárás eredményes lefolytatását - hangsúlyozta Birtalan Örkény.

Szeptember 15-én Érden egy forgalomból kivont BMW-vel egy fiatalember 120-szal a buszmegállóba vágódott, s nyolc ott várakozó embert gázolt el. Egy személy a helyszínen életét vesztette, heten megsérültek, köztük egy terhes nő. A gépkocsi 29 éves vezetőjének nem volt jogosítványa. A férfi ellen az érdi rendőrkapitányság halálos közlekedési baleset gondatlan okozása miatt indított büntetőeljárást.

A vezető nem ivott

A férfit gyanúsítottként kihallgatták, majd elengedték, szabadlábon védekezhet. Akkor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt a tájékoztatást adta, hogy az őrizetbe vétel törvényi feltételei nem álltak fenn, a cselekmény tárgyi súlya sem indokolta az őrizet elrendelését.

Az akkori magyarázat szerint őrizetbe venni ilyen esetben akkor lehet valakit, ha körözés alatt áll, nincs állandó lakcíme, esetleg tartani kell attól, hogy szökést követ el. Ezek a feltételek ebben az esetben nem álltak fenn, mondta az illetékes. Súlyosbító ok lehet, ha a vezető alkoholt fogyasztott volna, de a helyszínen végzett szondás teszt nem színeződött el. A vér és vizeletvizsgálat eredményeit még nem lehet tudni.

Mit mond a törvény?

Halálos közúti baleset okozásáért a törvény szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A büntetőeljárási törvény szerint az őrizetbe vételre szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény megalapozott gyanúja esetén van lehetőség, feltéve, ha a gyanúsított előzetes letartóztatása valószínűsíthető. Az előzetes letartóztatásra szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt folytatott eljárásban van lehetőség akkor, ha az elkövető megszökött, vagy szökés veszélye miatt feltehető, hogy az eljárási cselekményeknél nem lesz jelen, szabadlábon hagyása esetén veszélyeztetné a bizonyítást, illetve újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el, továbbá ha ellene újabb, szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult.