Emőke
-4 °C
9 °C

Százezres bírsággal számolhatnak a petárdázók

2005.12.07. 11:27
A rendőrség teljes egyenruhás állományát bevetik a klasszikus ünnepek előtti készülődéshez kapcsoldó bűncselekmények megelőzésére.

"Az ünnepekre való felkészülés, a növekvő bevásárló forgalom kedvező lehetőséget biztosít a bűnöző személyek, csoportok aktivizálódásához" - tudhattuk meg az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdai sajtótájékoztatóján. A rendőrség ezért fokozott ellenőrzéssorozatot és "bűnügyi portyaszolgálatot" tart december 10. és január elseje között - jelentette be Hatala József vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója.

A rendőrök elsősorban a forgalmasabb tereket, pályaudvarokat, a pénzintézetek és a posták környékét, a piacokat és bevásárlóközpontokat ellenőrzik majd.

Megint tilos a petárdázás

Kincses Ildikó rendőr ezredes arról beszélt, hogy november végétől - egy szeptemberi kormányrendelet alapján - tilos magánszemélyeknek petárdát birtokolni, illetve felhasználni. A szabályt megszegők a pirotechnikai termékek elkobzása mellett immár nem 50, hanem akár százezer forintos bírsággal is számolhatnak.

Ugyanakkor Kincses felhívta a figyelmet arra, hogy nem minden pirotechnikai eszköz tiltott. December 28-ától kezdve pár napig például a házi tűzijátékok szabadon tarthatók, de január elején le kell adni őket. Petárdának egyébként a hivatalos leírás szerint a "lőpor, vagy fémpor tartalmú, durranótöltettel ellátott gyújtószállal, vagy dörzsfejjel és késleltetővel szerelt, nem fémköpenyes, az esetleges fényhatás mellett elsődlegesen hanghatást keltő pirotechnikai termék, illetve annak telepet alkotó változatait nevezik".

Hatala tábornok egy kérdésre reagálva elmondta: a rendőrség teljes szigorral lép fel a petárdázás ellen, de azt nem tudta megmondani, hogy az effajta szabálysértés miatt minden esetben előállítják-e majd a tetten ért "elkövetőket". Hatala szerint az adott helyzetet mindig az intézkedő rendőrnek kell megítélni, márpedig a szabálysértés eleve nem indokolja az előállítást.

Egyre több a halálos gázolás

Hatala elmondta még, hogy az elmúlt napok közlekedésbiztonsági gyorsjelentései azt mutatják, hogy egyre többször ütnek el gyalogosokat, és rendkívül magas a halálos áldozatok száma. Szerdán például hat halálos baleset történt az országban, ebből öt gázolás. Ezek a balesetek elsősorban a megváltozott látási viszonyokra vezethetők vissza a vezérőrnagy szerint.

A gyalogosok közül kettőt úgy ütöttek el, hogy párosan léptek le az úttestre, valószínűleg beszélgettek egymással, az autókra oda sem figyelve - mondta a rendőrtábornok. Mivel sötét téli ruházatban eleve nehezebben észlelhetők a hirtelen a járdáról lelépő járókelők, a rendőrtábornok fokozott óvatosságra intett. Elmondta, hogy leginkább reggel fél hét és fél nyolc között, illetve délután négy óra után, szürkületkor történnek a balesetek, amikor az autósok nehezebben észlelik a gyalogosokat.