Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Gázrobbanás a XII. kerületben

2004.04.10. 15:04
Az Alkotás út és a Hertelendi utca sarkán három lakás dőlt össze a detonációban, hat embert sikerült kimenekíteni. A mentőszolgálat szóvivője szerint nincs halálos áldozat. A Hertelendy utcát törmelék borította el. Két személyt életveszélyes légúti sérülésekkel ápolnak a kórházban.
Feltételezhetően gázrobbanás okozott detonációt pénteken a főváros XII. kerületében az Alkotás utca és a Hertelendy utca sarkán, melynek következtében öt lakás statikailag lakhatatlanná vált - közölte Bartha László, a BRFK sajtóreferense és Molnár Péter, a tűzoltóság szóvivője az MTI-vel.

Öt lakás lakhatatlan

Tekintse meg képeinket!
Molnár Péter elmondta: a detonációban három lakás dőlt össze, s a romok alól hat embert sikerült kimenteni. Tájékoztatása szerint a robbanás egy négyemeletes ház földszintjén történt. Az Alkotás utca Hertelendy utca sarkán álló ház földszintjén lévő három lakás fala teljesen bedőlt és a fölöttük az első emeleten két lakás teljesen lakhatatlanná vált, állapította meg a statikai vizsgálat, mondta el a tűzoltóság szóvivője.

Molnár Péter megjegyezte: a mintegy húszlakásos ház valamennyi lakásának ajtaja és ablakai kidőltek, illetve kitörtek, ezért nem valószínű, hogy a lakók az éjszakát a házban tölthetik. Elhelyezésükről a polgári védelem és az önkormányzat gondoskodik - tette hozzá.

Molnár Péter elmondta: a helyszínt átvizsgálták a tűzszerészek is, és elsődleges véleményük szerint kizárt, hogy szándékosság okozta volna a detonációt. A gázművek is vizsgálódik a területen - fűzte hozzá. A robbanásban hat ember közül kettő súlyos égési, négy pedig könnyebb zúzódásos sérüléseket szenvedett.

Autók is megsérültek

Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa úgy látta: a robbanás következtében a Hertelendy utcában a környező házak ablakainak üvegei kitörtek, s az Alkotás utca közelében parkoló autók is megsérültek. A Hertelendy utcát nagy mennyiségű törmelék borítja.

A fővárosi önkormányzattól az MTI úgy értesült, hogy a detonáció miatt mintegy 40 családot lakoltattak ki a megsérült épületből, s ők a Testnevelési Egyetem aulájában várakoznak, hogy ideiglenes szálláson helyezzék el őket. Várhatóan a jövő hét közepén költözhetnek vissza a lakásaikba.

"A két súlyos, életveszélyes légúti sérülésekkel beszállított személy állapota stabil, továbbra is lélegeztető gépen vannak, várhatóan a jövő héten kezdjük meg a műtétek előkészítését" - mondta Erdős Judit, a Szent István kórház ügyeletes orvosa az MTI-nek. A Szent János kórházban, ahová a könnyebben sérülteket vitték, az MTI-vel azt közölték, hogy nem adnak felvilágosítást a sérültek állapotáról.