Donát
-4 °C
2 °C

Felborult és megsérült egy gázszállító Somogyban

2004.11.09. 12:41
Kedden délelőtt egy cseppfolyós gázt szállító tehergépkocsi a Somogy megyei Karád község előtt pár száz méterrel megcsúszott a havas úton, és árokba borult. Személyi sérülés nem történt, de a tartályból szivárgó gáz egy lakóházat és két pincét veszélyeztetett.
Árokba borult egy cseppfolyós propán-bután gázt szállító tartálykocsi a Somogy megyei Karád határában kilenc óra körül, áll a rendőrség keddi közleményében. A háztartási gázt szállító tehergépkocsi Visz irányából tartott Karád felé, amikor a község előtt pár száz méterrel megcsúszott a havas úton, és a jobb oldali árokba borult. A baleset következtében megsérült a nyergesvontató 33 köbméteres tartálya, és rövid ideig szivárgott belőle gáz, mondta el az Indexnek Bencze Imre alezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Személyi sérülés nem történt, a tartályból szivárgó gáz azonban egy lakóházat és két pincét veszélyeztetett. Az egyik lefejtőcsonknál tapasztalható szivárgást a katasztrófavédelem szakemberei úgynevezett "haváriatapaszokkal" már megszüntették, a tartály maga szerencsére nem repedt meg, így minimális mennyiségű gáz jutott ki a szabadba.

Átfejtik a gázt

A tartályban lévő gáz átfejtését akkor kezdhetik el, amikor megérkezik az a három-négy kisebb tartálykocsi, amik elszállítják a felborult kocsi rakományát. A feladat nem egyszerű, mert a tartálykocsi arra az oldalára dőlt, ahol a kezelőszerkezet található. Kora délután Zalaegerszegről és Veszprémből egy-egy speciális, nagy teljesítményű darut is odarendelnek, ugyanis csak ezek segítségével lehet kiemelni a tizennyolc tonnányi gáz szállítására használt sérült járművet. A műszaki mentés késő délutánig is eltarthat.

Útlezárás

A baleset pontos okainak vizsgálatát a Somogy megyei rendőrök megkezdték. Azt hogy műszaki hiba miatt, vagy vezetéstechnikai hiba miatt csúszott-e meg a tartálykocsi a havas úton, szakértők állapítják majd meg, mondta el az Index érdeklődésére Vass Ferenc, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A feltehetőleg órákig elhúzódó mentési munkálatok idejére az út csak egyik sávon, váltakozó irányban járható, míg az átfejtés idején a robbanásveszély miatt teljes szélességében lezárják az utat. Mivel elkerülő út nincs, az arra közlekedők vagy visszafordulnak, vagy megvárják míg a gáz átfejtése befejeződik, tette hozzá az őrnagy.