Judit
3 °C
7 °C

Beváltotta ígéretét a Parkinson-kóros öregúr

2002.04.29. 12:58
A zuglói ház lakói szerint az idős férfi betárazott öt gázpalackot, majd magára robbantotta a lakást. A helyszínen délelőtt tíz órakor még mindig gázszag van. A tűzszerészek főnöke ideges. - Milyen ország ez? Tíz órával a balhé után mit keresnek még itt ezek a palackok? Intézkedhetne már valaki - mondja fennhangon, mintegy magának a tűzszerész, miközben az udvaron heverő három palackot bámulja.
Nagy, 22 lakásos polgári ház az Ilosvai Selymes és a Fűrész utca sarkán. A földszinti lakás ablaka, mint egy halott szörny szája sötéten tátong. Az épületet éjszaka fél tizenkettőkor két hatalmas robbanás rázta meg. Egy ember súlyosan, négy pedig könnyebben megsérült.

Reggel a kereszteződésben csoportosulnak a lakók, környékbeliek. A ház kerítése kihajlik a járdára, az ablaktokok ott hevernek a kertben. A földön mindenütt üvegszilánkok, a kerítésen vörös függönycafatok lógnak.

Döbbenet Zuglóban

- Keletkezett egy új repedés - mondja az egyik statikus - le kell zárni az utakat, mert a járművek keltette remegés összedöntheti a házat.

Úgy is lesz, a rendőrök intézkednek, autó se ki, se be. A lakók döbbenten állnak, többük tántorog az éjszakai sokktól, és a kialvatlanságtól. Az egyik kislány majdnem vidáman érdeklődik. - Hol lehet a cicám, ott volt az ágy alatt, csak túlélte valahogy.

Anyját egészen más jellegű gondok gyötrik: a ház egésze nem volt biztosítva. Sír és azt kérdezgeti mikor juthat be a lakásába. Megjelenik néhány biztosítási ügynök: szimatolnak, mennyi eshet ki a zsebből.

Megmondó néni

Erzsike néni, a szomszéd nyilatkozik. Tíz órakor már hatodjára mondja el a sztorit a későn kelő tévéseknek. - Lecsuktam a tévét, majd egy hatalmas durranást hallottam. Először azt hittem, hogy a tévém pukkant ki, de nem. Kisiettem az udvarra, a lépcsőn voltam épp, mikor bekövetkezet a második robbanás. Nagyon megijedtem, halottam, hogy valaki üvöltözik, percek alatt összeszaladt az utca, ki ahogy volt kombinéban, ilyesmi.

- A második szomszédom lakása robbant fel. Ez a 74 éves férfi mindig is haragban volt mindenkivel. Súlyos Parkinson-kórban szenved, de állítólag már az agya is megbomlott. Két éve megfenyegette a lakókat, hogy felrobbantja az egész házat, mert elege van mindenből és mindenkiből. Ilyen ember volt ez. Már régóta több palackot tartott a lakásában. Egyszer mondtam a lányának, hogy csináljon valamit az apukával, mert ez így nem lesz jó, fel fog robbanni a ház. Azt mondta, nagyon erőszakos az apja, és nem tud rá hatni. Hát ez lett a vége. Csak tudnék bemenni, hogy legalább azt a kis megspórolt pénzemet magamhoz vehessem. Remélem megvan még.

A polgármester nyugtat

A lakók azt tudakolják a helyszínre érkező polgármestertől, hogy most akkor velük mi lesz. - Egyet tudok, minden lakó kap egy 20 ezer forintos gyorssegélyt, hogy a legfontosabb feladatokat elvégezhesse. Az is biztos, hogy tartósan senki nem, marad fedél nélkül.

Ekkor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a házzal. Volt olyan, aki szerint bármelyik percben összedőlhet a súlyosan megrongálódott épület: le kell bontani az egészet. Mások szerint csak a sérült szárnyat kell lebontani. A legoptimistábbak a lakók, szerintük nincs nagy gáz, felújítható az épület, nem kell megbontani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?