Vilhelmina
11 °C
28 °C

Beváltotta ígéretét a Parkinson-kóros öregúr

2002.04.29. 12:58
A zuglói ház lakói szerint az idős férfi betárazott öt gázpalackot, majd magára robbantotta a lakást. A helyszínen délelőtt tíz órakor még mindig gázszag van. A tűzszerészek főnöke ideges. - Milyen ország ez? Tíz órával a balhé után mit keresnek még itt ezek a palackok? Intézkedhetne már valaki - mondja fennhangon, mintegy magának a tűzszerész, miközben az udvaron heverő három palackot bámulja.
Nagy, 22 lakásos polgári ház az Ilosvai Selymes és a Fűrész utca sarkán. A földszinti lakás ablaka, mint egy halott szörny szája sötéten tátong. Az épületet éjszaka fél tizenkettőkor két hatalmas robbanás rázta meg. Egy ember súlyosan, négy pedig könnyebben megsérült.

Reggel a kereszteződésben csoportosulnak a lakók, környékbeliek. A ház kerítése kihajlik a járdára, az ablaktokok ott hevernek a kertben. A földön mindenütt üvegszilánkok, a kerítésen vörös függönycafatok lógnak.

Döbbenet Zuglóban

- Keletkezett egy új repedés - mondja az egyik statikus - le kell zárni az utakat, mert a járművek keltette remegés összedöntheti a házat.

Úgy is lesz, a rendőrök intézkednek, autó se ki, se be. A lakók döbbenten állnak, többük tántorog az éjszakai sokktól, és a kialvatlanságtól. Az egyik kislány majdnem vidáman érdeklődik. - Hol lehet a cicám, ott volt az ágy alatt, csak túlélte valahogy.

Anyját egészen más jellegű gondok gyötrik: a ház egésze nem volt biztosítva. Sír és azt kérdezgeti mikor juthat be a lakásába. Megjelenik néhány biztosítási ügynök: szimatolnak, mennyi eshet ki a zsebből.

Megmondó néni

Erzsike néni, a szomszéd nyilatkozik. Tíz órakor már hatodjára mondja el a sztorit a későn kelő tévéseknek. - Lecsuktam a tévét, majd egy hatalmas durranást hallottam. Először azt hittem, hogy a tévém pukkant ki, de nem. Kisiettem az udvarra, a lépcsőn voltam épp, mikor bekövetkezet a második robbanás. Nagyon megijedtem, halottam, hogy valaki üvöltözik, percek alatt összeszaladt az utca, ki ahogy volt kombinéban, ilyesmi.

- A második szomszédom lakása robbant fel. Ez a 74 éves férfi mindig is haragban volt mindenkivel. Súlyos Parkinson-kórban szenved, de állítólag már az agya is megbomlott. Két éve megfenyegette a lakókat, hogy felrobbantja az egész házat, mert elege van mindenből és mindenkiből. Ilyen ember volt ez. Már régóta több palackot tartott a lakásában. Egyszer mondtam a lányának, hogy csináljon valamit az apukával, mert ez így nem lesz jó, fel fog robbanni a ház. Azt mondta, nagyon erőszakos az apja, és nem tud rá hatni. Hát ez lett a vége. Csak tudnék bemenni, hogy legalább azt a kis megspórolt pénzemet magamhoz vehessem. Remélem megvan még.

A polgármester nyugtat

A lakók azt tudakolják a helyszínre érkező polgármestertől, hogy most akkor velük mi lesz. - Egyet tudok, minden lakó kap egy 20 ezer forintos gyorssegélyt, hogy a legfontosabb feladatokat elvégezhesse. Az is biztos, hogy tartósan senki nem, marad fedél nélkül.

Ekkor még nem lehetett tudni, hogy mi lesz a házzal. Volt olyan, aki szerint bármelyik percben összedőlhet a súlyosan megrongálódott épület: le kell bontani az egészet. Mások szerint csak a sérült szárnyat kell lebontani. A legoptimistábbak a lakók, szerintük nincs nagy gáz, felújítható az épület, nem kell megbontani.