Gusztáv
-4 °C
1 °C

Angliában is betiltanák a dohányzást

2004.11.16. 15:43
Írország és Skócia után Angliában is betilthatják a dohányzást a nyilvános helyeken. Az egészségügyi miniszter a vártnál szigorúbb rendelete csak az olyan kocsmáknak kegyelmez, ahol nem szolgálnak fel meleg ételt. A tilalom 2006-ra léphet életbe. A brit kormány a gyorséttermi ételeknek is hadat üzent.
Betiltaná a dohányzást a munkahelyeken és a meleg ételt felszolgáló bárokban, kávézókban és éttermekben a brit kormány. A kedden az egészségügyi Fehér Könyv részeként bejelentett intézkedések sokkal szigorúbbak, mint azt korábban sejteni lehetett, de nem mennek el addig, mint a dohányzást a nyilvános helyeken teljes egészében betiltó ír és skót szabályozás, írja a Guardian.

A skóciai dohánytilalomról a múlt héten döntött a helyi vezetés. A BBC értesülései szerint Wales parlamentje hasonló tilalom elrendelését fontolgatja.

Bárokban szabad

A brit egészségügyi lobbi, a Brit Orvosi Társasággal és az Orvosok Királyi Kollégiumával az élen már régóta követeli a dohányzás teljes betiltását a nyilvános helyeken. John Reid egészségügyi miniszter javaslata ennél megengedőbb, a tagsági rendszerben működő klubokban, az éttermektől elkülönített, külön bejáratú bárokban és a csak csipszet és más rágcsálnivalókat felszolgáló kocsmákban továbbra is lehetne dohányozni.

Összességében azonban a kávézók, bárok és éttermek kilencven százaléka válna füstmentessé, írja a BBC.

A tervezett tilalmakat 2006-ig vezetnék be teljes körűen. A rendeletet három lépcsőben tervezik végrehajtani, első körben a kormányzati épületekben, majd a munkahelyeken, végül az éttermekben tiltanák be a dohányzást, értesült a Guardian. Reid a lap értesülései szerint azután döntött a szigorúbb javaslatok mellett, hogy több felmérés is a közvélemény támogatásáról biztosította.

Színes ételek

Az egészségügyi Fehér Könyv más javaslatokat is tesz a britek egészségének javítására. Reid harcot hirdetne a gyorséttermi ételek ellen, ezek reklámozását szigorúan korlátoznák az este kilenc előtti idősávban a televíziókban. Az ételekre emellett új jelölési rendszert vezetnének be, piros felirattal figyelmeztetnének a nagy cukor- vagy zsírtartalmú ételekre, az egészségeseket pedig zölddel jelölnék.

A kormányzati intézkedések célja, hogy segítsen tudatosítani az állampolgárokban az őket fenyegető egészségügyi veszélyeket. A Guardiannek és a BBC-nek nyilatkozó kormányzati illetékesek szerint nem a tiltás, hanem a jobb felvilágosítás a feladat.