Judit
2 °C
7 °C

Emberek halnak meg a brit tűzoltók sztrájkja miatt

2002.11.15. 11:20
Nagy-Britanniában továbbra sincs egyezség a sztrájkoló tűzoltók és a kormány között, miközben újabb, halálos áldozatokkal is járó tűzesetek történtek. Közép-Angliában pénteken hajnalban leégett egy farm és a tűzben négy személy vesztette életét.
A munkabeszüntetést tartó tűzoltók feladatának ellátását a hadsereg egységei vették át, amelyeknek azonban nagyon elavult berendezéseik vannak.

A hadsereg nem tudja ellátni a tűzoltók munkáját

A 25 éve óta először sztrájkba lépett 50 ezer brit tűzoltót a hadsereg 18 500 katonája és mintegy négyezer részmunkaidős tűzoltó próbálja helyettesíteni. A katonaság a népnyelv által csak "zöld istennőként" emlegetett 830 darab ősrégi - egyes esetekben 50 éves - oltókocsival rendelkezik, szemben a tűzőrség több mint háromezer modern berendezésével.

A harmadik napja tartó sztrájk több ezer katonát von el az Irak elleni háborús felkészüléstől, és a munkabeszüntetést épp akkor hirdették meg, amikor a lakosságot figyelmeztették: legyen rendkívül éber, mert a karácsony előtti időszakban terroristák merényleteket követhetnek el.

Negyvenszázalékos béremelést követelnek

John Prescott miniszterelnök-helyettes a parlament alsóházában arra figyelmeztetett, hogy a kormány kész a határozottabb fellépésre a tűzoltók ellen a köz biztonsága érdekében. A negyvenszázalékos béremelést követelő tűzoltók szakszervezetének (FBU) vezetője Andy Gilchrist erre válaszul azt hangoztatta, hogy nem a sztrájk jelent veszélyt a köz biztonságára, hanem a kormány, amely nem képes megfelelő rendezési tervet kidolgozni a kialakult helyzetre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?