Tekla
9 °C
20 °C

Emberek halnak meg a brit tűzoltók sztrájkja miatt

2002.11.15. 11:20
Nagy-Britanniában továbbra sincs egyezség a sztrájkoló tűzoltók és a kormány között, miközben újabb, halálos áldozatokkal is járó tűzesetek történtek. Közép-Angliában pénteken hajnalban leégett egy farm és a tűzben négy személy vesztette életét.
A munkabeszüntetést tartó tűzoltók feladatának ellátását a hadsereg egységei vették át, amelyeknek azonban nagyon elavult berendezéseik vannak.

A hadsereg nem tudja ellátni a tűzoltók munkáját

A 25 éve óta először sztrájkba lépett 50 ezer brit tűzoltót a hadsereg 18 500 katonája és mintegy négyezer részmunkaidős tűzoltó próbálja helyettesíteni. A katonaság a népnyelv által csak "zöld istennőként" emlegetett 830 darab ősrégi - egyes esetekben 50 éves - oltókocsival rendelkezik, szemben a tűzőrség több mint háromezer modern berendezésével.

A harmadik napja tartó sztrájk több ezer katonát von el az Irak elleni háborús felkészüléstől, és a munkabeszüntetést épp akkor hirdették meg, amikor a lakosságot figyelmeztették: legyen rendkívül éber, mert a karácsony előtti időszakban terroristák merényleteket követhetnek el.

Negyvenszázalékos béremelést követelnek

John Prescott miniszterelnök-helyettes a parlament alsóházában arra figyelmeztetett, hogy a kormány kész a határozottabb fellépésre a tűzoltók ellen a köz biztonsága érdekében. A negyvenszázalékos béremelést követelő tűzoltók szakszervezetének (FBU) vezetője Andy Gilchrist erre válaszul azt hangoztatta, hogy nem a sztrájk jelent veszélyt a köz biztonságára, hanem a kormány, amely nem képes megfelelő rendezési tervet kidolgozni a kialakult helyzetre.