Edina
-12 °C
-3 °C

A Führer Birodalma és a Braille-írás

2004.10.26. 17:26
A magyar nemzet ellenségének nevezte a keddi tárgyaláson a bíróság által szakértőnek felkért Dessewffy Tibor szociálpszichológust Gede Tibor. A Fővárosi Főügyészség öt antiszemita reprint könyv megjelentetése miatt vádolja közösség elleni izgatással a könyvkiadással foglalkozó Gede testvéreket.
Az elsőrendű vádlott, Gede Tibor meghallgatásával folytatódott kedden a Fővárosi Bíróságon a közösség elleni izgatással vádolt Gede testvérek büntetőpere. A Fővárosi Főügyészség öt antiszemita reprint könyv megjelentetése miatt emelt vádat a Gede Testvérek könyvkiadót működtető férfiak ellen. A fiatalabbik Gede - aki autófényezőként, autószerelőként keresi kenyerét Ausztráliában és állítása szerint csupán egy 1983-as Mitsubishi minden vagyona - nem ismerte el bűnösségét. Vallomásában kitartott amellett, hogy az általuk kiadott könyvek nem uszítóak.

Braille

A Gede testvérek
Klikk a képre a nagyításhoz!
Gede Tibor a bíró kérdésére elmondta, hogy a könyvkiadással foglalkozó betéti társaságot bátyjával egyetértésben alapította 1994-ben, és egyúttal csodálkozásának adott hangot, amiért testvére is a vádlottak padján ül. A cégalapító okiratban ugyanis az áll, hogy döntési joga csak az öccsnek van. Ennek praktikusan az az oka, hogy az általuk megjelentetett könyvek nem léteznek Braille-írásos formában, így azoknak tartalmát csak öccse tolmácsolásában ismeheti meg a vak báty - fejtegette Gede Tibor.

Gede Tibor megjegyezte, hogy a több mint hatvan kiadványuk többsége történelemmel foglalkozik, és nem igaz, hogy csak a zsidóság lenne a központi témájuk. "Bár nehéz kihagyni a zsidóságot a történelemből" - tette hozzá a vádlott, némi derültséget keltve a szimpatizáns hallgatósággal zsúfolásig megtelt tárgyalóteremben. A bíró figyelmeztette a vádlottat és rendreutasította a jelen lévőket.

A magyar nemzet ellenségei

A vádiratban szereplő idézetek a fiatalabb Gede szerint is szövegkörnyezetükből kiragadott, koncepciózusan összeállított mondatok. Kontextusban szemlélve nyilvánvaló, hogy nem támadó, uszító jellegű, hanem önvédelemre buzdító szövegek ezek, amik cáfolatlan tényeken alapulnak, érvelt a vádlott.

"Teltház"
Klikk a képre a nagyításhoz!
A bíró ismertette Dessewffy Tibor szociálpszichológus szakértői véleményét a könyvekkel kapcsolatban. A szociológus A Führer birodalma című könyvről többek között azt írta, hogy érdekes kordokumentumnak tekinthető, mivel jól tükrözi a náci propaganda hatása alá került nyugat-európai értelmiség kritikátlan véleményét a náci Németországról, azonban a propagandaszólamok ismételgetése miatt alkalmas gyűlöletkeltésre és uszításra. Gede úgy nyilatkozott, hogy a szakértői véleménnyel nem, a könyvek szellemiségével viszont maximálisan egyetért. "Szégyenletes, hogy a magyar bíróságok a magyar nemzet ellenségeinek számító szakértők véleményét teszik magukévá" - ragadtatta el magát a vádlott, mire a bíró ismételten rendreutasította.

Tiltott gyümölcsök

Tanúként meghallgatta még a bíróság a könyvkiadó egyik munkatársát, Tompó Lászlót, aki szerkesztőként, esetenként utószavak írójaként vesz részt a cég munkájában. "Hála Istennek egyre nagyobb az érdeklődés a tiltott gyümölcsök iránt, amiket a Gede testvérek töretlen lelkesedéssel és hazafisággal adnak ki" - válaszolta a kiadó forgalmát firtató bírói kérdésre Tompó.

A bíróság november 22-ére tűzte ki a következő tárgyalás időpontját, a tervek szerint ekkor születik elsőfokú ítélet a Gede testvérek ügyében.