Sára, Márió
2 °C
6 °C

Jézus színesbőrű volt

2004.10.28. 21:46
Mindenkit testvéremnek szólított, szerette a gospelt és előítéletes bírák ítélkeztek felette, tehát fekete volt, állapította meg a New Nation című afroamerikai magazin Jézusról. Fekete talán nem is, de fehér biztosan nem volt, állapították meg a téma szakértői is. Jézus valódi bőrszínéről nem tudni biztosat, a róla készült ábrázolások inkább az alkotóról árulkodnak.
Jézus nyerte el az elsőszámú fekete híresség címét a New Nation című afroamerikai magazin szavazásán. A lap Jézus bőrszínével kapcsolatos állítása, mármint hogy Isten fia fekete volt, sokakat felháborított. De mégis, milyen bőrű volt Jézus?

Jesus, brother

Ahogy Isten léte, úgy Jézus bőrszíne is leginkább a személyes hit kérdése, próbál választ adni a kérdésre a BBC hírszájtjának magazinmelléklete. Biztosan csak két dolgot lehet állítani. Egy: ha az elmúlt kétezer év európai művészete a mérvadó, akkor Jézus jóképű, hosszú hajú, fehér bőrű és éteri fényben csillogó férfi volt. Kettő: szinte bizonyosan kijelenthető, hogy Jézus nem volt fehérbőrű és nagy valószínűséggel még a haja sem volt hosszú.

Hogy Jézus fekete volt, nem is számít teljesen egyedi és történelmietlen feltételezésnek. Egyesek szerint Jézus egy, a mai Nigéria területéről Izraelbe vándorolt törzs leszármazottja. Ráadásul gyermekkora jelentős részét Egyiptomban töltötte, ahol nem lóghatott ki különösebben a tömegből. A New Nation megállapításai szerint ráadásul az európainál régebbi etióp keresztény egyház Jézus-ábrázolásai egy fekete embert mutatnak.

A lap vicceskedő megjegyzése szerint az is Jézus fekete voltára utal, hogy az embereket "testvérnek" szólította, szerette a gospelt és előítéletes bírósági tárgyalása volt.

Rövid haj, színes bőr

A valóság a BBC cikke szerint azonban mégis valahol a fekete és a fehér között lehet. "Semmifajta bizonyíték nincs Jézus kinézetéről. A művészi ábrázolások több lehetőséget is felvetnek, de nem maradt fent korabeli leírás róla", nyilatkozta a közszolgálati hírügynökségnek Dr. Mark Goodacre, a birminghami tudományegyetem teológiaprofesszora.

Goodacre 2001-ben részt vett egy programban, melynek keretében egy első századból származó koponyalelet alapján próbálták rekonstruálni Jézus arcát. Goodacre volt a haj és a bőrszín szakértője. "A hajjal könnyű dolgom volt, Pál apostol egyik könyvének egyik utalása szerint a hosszú haj erkölcstelennek számított a férfiaknál, így a lobogó hajas ábrázolások pontatlanok", mondta. A bőrszín megállapításával már több gondja volt, de a zsidókról készült első - III. századi - ábrázolások sötét bőrűnek mutatták Palesztina lakóit. "Jézusunk valószínűleg sötét bőrű volt", nyilatkozta a szakértő, aki szerint talán a "színesbőrű" a legadekvátabb jelző.

Idealizált leképezés

Vincent Wimbush, a kaliforniai Claremont Továbbképző Intézet a Biblia etnikai kérdéseivel foglalkozó szakértője szerint a Jézus bőrszínéről folytatott vita "zsákutca". "A mediterrán állományból való, ez elég nyilvánvaló következményekkel jár. Ma is láthatunk ilyen embereket, ez rövidre zárja a kérdést". A bőrszínről folytatott vita véleménye szerint másért fontos. Sokat elárul az emberek gondolkozásáról.

Ezzel Goodacre is egyetért. Véleménye szerint az emberek saját képükre formálják Jézust. Ez azonban nem az önmagukról alkotott durva képmás, hanem ideáljuk megtestesítése. "Olyannak festik le Jézust, amilyenné lenni szeretnének", mondta. Ráadásul a nyugati civilizációban elterjedt kép változóban van. 1977-ben, a Názáreti Jézus című filmben Jézust még a vakítókék szemű Robert Powell játszotta. Mel Gibson Passiójának főhőse, Jim Caviezel is kékszemű ugyan, a film utómunkálatai során azonban barnára színezték át a szemét.