Magdolna
18 °C
27 °C

Uri Geller nem akar Pokemonfigura lenni

2000.11.08. 12:58
A pokémonok ugye kicsik, meg mindenféle kunsztokat csinálnak, püfölik egymást és a többi. Ez minden, amit egy átlagos szülő tud róluk, meg azt, hogy nagyon drágák és ugye, egy biztosan nem lesz elég. Ezzel szemben van, aki más szemmel nézi a játékot.

Uri Geller, az ismert parafenomén is meglepődött, amikor saját magát látta viszont egy karakter bőrébe bújtatva, sőt, még a Japánban használatos nevét is róla vették (Yul Geller), amit angol nyelvterületen Kadabrára honosítottak.

Geller úr ezeken kívül zokon vette azt is, hogy a karakter, szerinte meglehetősen rosszindulatú, a gonoszok közül való. Kadabra képessége, hogy ellenfeleinek pszichés energiával fejfájást okozzon, ami nem a legszebb dolog. Sőt a szemtelenség netovábbjának tartja azt, hogy a karakter kezében egy kanalat tart, ami könnyen azonosítható az Uri Geller által már-már aláírásként használatos meghajlított kanállal.

Mindezen hasonlóságok miatt Uri Geller beperelte a Nintendót, mondván, hogy ellopták az identitását, amit egy gonosz karakter létrehozásához használtak fel, aki még a rá egyértelműen utaló kanalat is a kezében tartja. A felsorolt vádak mellé még hozzátette, hogy a karakter egyértelműen antiszemita, a náci SS-jelvénnyel azonosítható villámokat visel a mellén.

Mindezeket egybevetve Uri Geller ügyvédje, Marshall Grossman a kártérítést csakis százmilliós nagyságrendben tudja elképzelni, és természetesen a Nintendónak el kell tüntetnie a karaktert a játékból, ami nem kis feladat elé állítja a programozókat.

Az egyetlen probléma az maradhat, hogy a karakter a számítógépes játékokban már benne van, onnan kiírni nem lesz könnyű, illetve az, hogy a világon eladott számtalan kártya, és egyéb játékok között megtalálható, és visszahívni valószínűleg teljesen lehetetlen.

Persze a peren kívüli egyezség sem kizárt, ami azért valószínűleg a Nintendónak súlyos pénzekbe kerül majd, de valószínűleg így is megéri, hiszen a Pokémon pillanatnyilag az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb játék a világon, és a cég talán megúszhat egy botrányt. A Nintendo ebben az évben már közel 4,5 milliárd dollárt zsebelt be a különböző bóvlikból, amiket Pokémon néven forgalmaznak.

Pokémon, a hős
A Pokémon nem az első alkalom, hogy Uri Geller egy képzelt világ hőseként vagy éppen antihőseként jelenik meg. Jóval a Pokémon megjelenése előtt, a klasszikus amerikai szuperhős képregények (Pókember, Superman, Captain America) idején vendégszerepelt a Daredevil (hazánkban Fenegyerekként ismert) 133. számában. A képregényben Geller saját magát ,,alakítja", és hősként küzd, hogy megállítsa a gondolatolvasó főgonoszt. A gondolatolvasáson és a különböző fémtárgyak és rácsok hajlítgatásán, illetve mozgatásán kívül, a képregényben fény derül arra is, hogy hogyan szerezte képességeit. Ebben az esetben a parafenoménnak semmi kifogása nem lehetett a megjelenítés ellen, hiszen segítsége nélkül az egyébként szinte megállíthatatlan szuperhős bizony megjárta volna.