Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Helyén maradhat az adócsaló polgármester

2008.04.25. 13:05
Másodfokon is bűnösnek találták adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt Rácz Józsefet, Gelse SZDSZ-es polgármesterét, de a Zala megyei bíróság a letöltendő börtönbüntetés végrehajtását felfüggesztette. Nem tiltották el a közügyektől sem, így ő maradhat a polgármester a faluban.

Jogerősen három év próbaidőre felfüggesztették a Gelse polgármesterére első fokon kiszabott ítéletet, így nem kell egy év nyolc hónapra rács mögé kerülnie. Rácz Józsefet adócsalásért és magánokirat-hamisításért ítélték el. Bár a zalaegerszegi városi bíróság eredetileg eltiltotta a közügyektől is, másodfokon ezt a döntést is megváltoztatták, így ő maradhat az 1200 lakosú Zala megyei település vezetője.

A vádirat szerint Rácz József, aki 1997-től volt ügyvezetője az azóta felszámolt Gihon 97 Kft.-nek, 2002 és 2004 között olyan alvállalkozói számlákat jegyzett be a vállalat könyvelésébe és vonta le azok áfatartalmát a adójából, amelyek mögött nem voltak valós teljesítések. Az ügyletekkel mintegy 18 millió forinttal károsította meg az államot. A bűncselekmény elkövetésekor még nem ő volt polgármester.

A politikust az első fokú ítélet után a Fidesz felszólította, hogy mondjon le köztisztségeiről. Manninger Jenő, a Zala megyei közgyűlés fideszes elnöke összeegyeztethetetlennek nevezte, hogy a köztörvényes bűncselekményekkel vádolt politikus a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnökeként uniós támogatásokról döntsön. Rácz József ettől a poszttól néhány nap múlva megvált, de Gelse vezetését megtartotta.