Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Helyén maradhat az adócsaló polgármester

2008.04.25. 13:05
Másodfokon is bűnösnek találták adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt Rácz Józsefet, Gelse SZDSZ-es polgármesterét, de a Zala megyei bíróság a letöltendő börtönbüntetés végrehajtását felfüggesztette. Nem tiltották el a közügyektől sem, így ő maradhat a polgármester a faluban.

Jogerősen három év próbaidőre felfüggesztették a Gelse polgármesterére első fokon kiszabott ítéletet, így nem kell egy év nyolc hónapra rács mögé kerülnie. Rácz Józsefet adócsalásért és magánokirat-hamisításért ítélték el. Bár a zalaegerszegi városi bíróság eredetileg eltiltotta a közügyektől is, másodfokon ezt a döntést is megváltoztatták, így ő maradhat az 1200 lakosú Zala megyei település vezetője.

A vádirat szerint Rácz József, aki 1997-től volt ügyvezetője az azóta felszámolt Gihon 97 Kft.-nek, 2002 és 2004 között olyan alvállalkozói számlákat jegyzett be a vállalat könyvelésébe és vonta le azok áfatartalmát a adójából, amelyek mögött nem voltak valós teljesítések. Az ügyletekkel mintegy 18 millió forinttal károsította meg az államot. A bűncselekmény elkövetésekor még nem ő volt polgármester.

A politikust az első fokú ítélet után a Fidesz felszólította, hogy mondjon le köztisztségeiről. Manninger Jenő, a Zala megyei közgyűlés fideszes elnöke összeegyeztethetetlennek nevezte, hogy a köztörvényes bűncselekményekkel vádolt politikus a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnökeként uniós támogatásokról döntsön. Rácz József ettől a poszttól néhány nap múlva megvált, de Gelse vezetését megtartotta.