Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Geofizikai mérés okozta a szabolcsi földrengéseket

2002.07.15. 11:42
Geofizikai méréssorozat okozta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szombaton és vasárnap éjszaka észlelt földmozgásokat. Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet kutatócsoportja föld alatti robbantásokkal térképezi fel a földkérget, ez idézte elő a Richter skála szerint épphogy kimutatható földmozgásokat.
Földrengéseket észleltek szombat és vasárnap éjszaka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a budapesti Szeizmológiai Obszervatórium szombat este negyed tizenegyekor a Richter skála szerinti 2,2-es földrengést, vasárnap háromnegyed tíz és éjfél között a Richter skála szerinti 2,4-es értéket meg nem haladó földmozgásokat regisztrált.

A rövid ideig tartó talajmozgások szombaton Pátroha és Aranyosapáti, vasárnap Kisvárda és környéke lakossága körében keltettek riadalmat, ám károk nem keletkeztek: sem a mentőket, sem a tűzoltóságot nem riasztották egyetlen helyre sem.

Föld alatti robbantások okozták a hétvégi szabolcsi fölmozgásokat - tudta meg az Index az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) illetékeseitől. A robbantásokra azért volt szükség, mert a visszaverődő rengéshullámok pontos információkat hordoznak a földkéreg szerkezetéről, amelyet egy nemzetközi litoszféra projekt keretében vizsgálnak a geofizikusok. Összesen 36 robbantást terveztek, ebből még tíz van hátra, amelyekre hétfőn éjszaka kerül sor. A robbantások nagy mélységben történnek, károkat nem okozhatnak.

Mesterséges földrengések
A földkéreg tanulmányozására sokáig csak a természetes eredetű földrengés hullámok vizsgálata kínált lehetőséget. A II. világháború után, amikor 1947-ben Helgoland szigetén, 1948-ban pedig a feketeerdei Haslach közelében robbantással semmisítették meg a világháborúból visszamaradt lőszerkészleteket, kiderült, hogy a földkéreg, sőt még a felső köpeny is, kutatható mesterséges robbantásokkal, mesterséges hullám forrásokkal is. Azóta a földkéreg kutatása külön tudományággá vált, jelentős anyagi ráfordítással jelentős kutatóprogramokat hajtottak végre, különösen Európa és Észak-Amerika területén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!