Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Geofizikai mérés okozta a szabolcsi földrengéseket

2002.07.15. 11:42
Geofizikai méréssorozat okozta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében szombaton és vasárnap éjszaka észlelt földmozgásokat. Az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet kutatócsoportja föld alatti robbantásokkal térképezi fel a földkérget, ez idézte elő a Richter skála szerint épphogy kimutatható földmozgásokat.
Földrengéseket észleltek szombat és vasárnap éjszaka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a budapesti Szeizmológiai Obszervatórium szombat este negyed tizenegyekor a Richter skála szerinti 2,2-es földrengést, vasárnap háromnegyed tíz és éjfél között a Richter skála szerinti 2,4-es értéket meg nem haladó földmozgásokat regisztrált.

A rövid ideig tartó talajmozgások szombaton Pátroha és Aranyosapáti, vasárnap Kisvárda és környéke lakossága körében keltettek riadalmat, ám károk nem keletkeztek: sem a mentőket, sem a tűzoltóságot nem riasztották egyetlen helyre sem.

Föld alatti robbantások okozták a hétvégi szabolcsi fölmozgásokat - tudta meg az Index az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet (ELGI) illetékeseitől. A robbantásokra azért volt szükség, mert a visszaverődő rengéshullámok pontos információkat hordoznak a földkéreg szerkezetéről, amelyet egy nemzetközi litoszféra projekt keretében vizsgálnak a geofizikusok. Összesen 36 robbantást terveztek, ebből még tíz van hátra, amelyekre hétfőn éjszaka kerül sor. A robbantások nagy mélységben történnek, károkat nem okozhatnak.

Mesterséges földrengések
A földkéreg tanulmányozására sokáig csak a természetes eredetű földrengés hullámok vizsgálata kínált lehetőséget. A II. világháború után, amikor 1947-ben Helgoland szigetén, 1948-ban pedig a feketeerdei Haslach közelében robbantással semmisítették meg a világháborúból visszamaradt lőszerkészleteket, kiderült, hogy a földkéreg, sőt még a felső köpeny is, kutatható mesterséges robbantásokkal, mesterséges hullám forrásokkal is. Azóta a földkéreg kutatása külön tudományággá vált, jelentős anyagi ráfordítással jelentős kutatóprogramokat hajtottak végre, különösen Európa és Észak-Amerika területén.