Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Az utasok gyűrték le a mauritániai géprablót

2007.02.16. 09:02
Az utasok fékezték meg azt a géprablót, aki eltérített egy mauritániai utasszállító repülőgépet. A férfi Franciaországba szeretett volna eljutni, de az üzemanyag csak a Kanári-szigetegik volt elegendő. Az utasxok még a leszállás előtt lefegyverezték a légi kalózt, akit azonnal őrizetbe vettek.

Az utasok gyűrtek le egy fegyveres férfit, aki csütörtök este a Kanári-szigetekre térített el egy mauritániai utasszállító repülőgépet. Mint a spanyol belügyminisztérium szóvivője csütörtökön késő este közölte, a légi kalózt ezután a rendőrség őrizetbe vette. A Boeing 737-es fedélzetén összesen 71 utas és nyolcfőnyi személyzet tartózkodott. Huszonegyen közülük rendőrségi adatok szerint könnyebb sérülések miatt orvosi ellátásra szorultak.

A gép Nouakchott mauritániai fővárosból tartott a nyugat-afrikai ország északi részén fekvő Nouadhibou kikötővárosba, amikor a férfi a Kanári-szigetekre eltérítette, ahol a Gran Canaria katonai repülőterén szállt le. Ott a gépet azonnal körülvette a félkatonai polgári gárda. Az Air Mauritania légitársaság közlése szerint a légi kalóz Franciaországba akart repülni, de az üzemanyag ehhez nem volt elegendő.

A mauritániai rendőrség közlése szerint a gépeltérítő egy Nyugat-Szaharában élő marokkói férfi, aki Franciaországba akart jutni, és ott politikai menedékjogot kérni, tettét nem terrorista indítékokból követte el. A férfi előzőleg többször próbált a nouakchotti francia nagykövetségen francia beutazási vízumot kérni.

A MAP marokkói hírügynökség jelentése szerint a férfi Nyugat-Szaharában szeretett volna leszállni a géppel üzemanyagfelvétel céljából, de a marokkói hatóságok ezt megtagadták tőle, és végül ezért irányította a Boeinget a Kanári-szigetekre. Az utasoknak még leszállás közben sikerült legyűrniük a légi kalózt, akit aztán átadtak a rendőrségnek.