Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drezdába érhet a prágai ár

2002.08.15. 10:40
Tovább romolhat az árvízi helyzet Drezdánál, mivel a Moldva áradása elérte a szintén áradó Elbát. A város vezetői a gátakért aggódnak, biztosra vehető, hogy újabb városrészeket önt el a víz. Bajorországban levonulóban a Duna áradása, a tartomány 1500 fős mentőalakulatot küldött Drezda megsegítésére.
Továbbra is válságos a helyzet Drezdában, melyet tovább ronthat, hogy a Moldván levonuló árhullám lassan eléri az áradó Elbát. Amennyiben tovább nő a vízszint, átszakadhatnak a várost védő gátak - írja a dpa. Németországban eddig tizenkét ember halálát okozta az árvíz. Az Elba és mellékfolyóinak áradása már Brandenburg tartomány egyes településeit is fenyegeti, Bajorországban viszont enyhült a helyzet.

Átszakadt egy gát

A németországi Bitterfeld 16 ezer lakosának el kell hagynia a várost, mert csütörtökön a Mulde folyó gátja 500 méter szélességben átszakadt. A keletnémet vegyipar fellegvárának ipari övezete egyelore nincs veszélyben - jelentette az ARD televízió. A veszélyeztetett tartományok közé Brandenburg is bekerült: a négyezerlakosú Mühlberg település lakóit távozásra szólították fel, mert az érkező árhullám feltehetően jóval magasabb lesz, mint a gát. Szász-Anhalt tartományban Bitterfelden kívül Dessauban is súlyos a helyzet: a folyók találkozásánál fekvő városban attól tartanak, hogy a megáradt Elba visszaduzzasztja a Muldét.

Visszatérő kitelepítetteket evakuálnak

Drezdában jóval nyolc méter feletti vízmagassággal számolnak, a legmagasabbal 1845 óta. Csehország felől újabb árhullám fenyegeti Szászország fővárosát, miután a megáradt Moldva felduzzasztja a Prága folyójával Melniknél egyesülő Elbát. Drezda Laubegast és Gohlis nevű negyedében fennáll annak veszélye, hogy az Elba gátja átszakad. A körzet lakóit a városvezetés felszólította, hogy ismét hagyják el házaikat, egyesek ugyanis az evakuálás után visszatértek. A rendőrség éjszaka tárgyalt a hazatértekkel és távozásra szólította fel őket.Légi úton megkezdték az intenzív osztályokon kezelt betegek más kórházakba vitelét, s a hadsereg akár kétezer beteg elszállítására is hajlandó. A magas vízállás, a betörő víz lehetetlenné teszi a folyamatos áramszolgáltatást, ily módon a betegek ellátását. Az áramszolgáltatás ingadozása, vagy hiánya, és a telefonvonalak megbénulása gyakori jelenség Drezdában.

Lipcse és Chemnitz is árvízre készül

A drezdai helyzet drámaiságát jelzi, hogy még a szintén árvíz sújtotta Bajorország is 1500 fős mentőalakulatot és 530 járművet küld segíteni a szászországi árvízvédelem munkáját. A folyó most már a Drezda alatti szakaszokon fekvő településeket is fenyegeti, Pirna városában többeket evakuáltak, Chemnitznél és Lipcsénél is komoly áradásokra számítanak.

Már nem emelkedik a Duna vízszintje

Időközben enyhült az árvízi helyzet a Duna felső folyásán, Regensburgnál és Passaunál megállt a vízszint emelkedése, egyes helyeken már csökkenésről számoltak be. Passaunál a 11 métert is elérte a Duna vízszintje, azonban a gátak kitartottak.

Az árvíz sújtotta Szászországba látogató Schröder német kancellár szövetségi segítséget ígért a helyreállításokhoz. Beszámolója szerint a térségben és Bajorországban kisvállalkozások százai mentek tönkre az áradások miatt. Véleménye szerint több helyütt is "kétségbeejtő" a helyzet.