Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

A Gettópoly botrány, avagy Orgazdálkodj okosan

2003.10.12. 07:09
Új társasjáték kavar politikai színezetű botrányt az Egyesült Államokban. A Monopoly jellegű táblajáték a "feka gettók" világába kalauzolja a játékosokat. Fekete politikusok és közéleti személyiségek azonnal tiltakoztak a szókimondó, szeterotípiákkal operáló játék ellen.
A David Chang alkotta "Ghettopoly" a Monopoly paródiájaként kíván a társasjátékok amerikai piacára betörni. A játékot 2-7 személy játszhatja, Strici, Hekus, Géppisztolyos, Fűnepper vagy akár Crackdíler karakterek közül választva. "A játék természetesen sztereotípiákra épül, de nem azért, hogy lealacsonyítson embereket, hanem hogy összehozza őket, jót nevetve saját magukon" - védi alkotását a támadásoktól a tajvani származású Chang.

A ghettopoly.com címen megrendelhető játék ugyanis több fekete politikus és közéleti személyiség haragját is kivívta, adta hírul a CNN. "Ha most nem emeljük fel hangunk, akkor később egyre több ilyen jelenik meg a piacon" nyilatkozott a sajtónak Robert P. Shine philadelphiai fekete tiszteletes, kezében a játék egyik példányát tartva. "Messze nem humoros Martin Luther King alakját ilyes alantas célra használni" - utal a játékban ábrázolt egyik alakra, ifjabb Martin Luthor [sic!] Kingre Glenn Wilson tiszteletes. A játék elleni tiltakozás részeként több szervezet is szeretné elérni, hogy azonnali hatállyal szüntessék be a Ghettopoly forgalmazását, és bojkottra szólítják fel a vásárlókat is.

Húzz egyet!
Gettópoly szerencsekártyák
"Gratulálunk! Kokainfüggővé tetted a szomszédaidat. Gyűjts be mindenkitől 50 dolcsit!"
"Némileg pénzszűkében vagy, és úgy döntöttél kirabolsz egy bankot. 75 zöldhasú üti markod."
A Ghettopoly azonban (vagy épp a tiltakozás miatt) népszerűnek tűnik. A "Lopott javak orgazda játéka" szlogennel hirdetett weboldalon arról kapunk tájékoztatást, hogy a raktáron lévő készlet elfogyott, és leghamarabb november végén juthatnak a megrendelők a csaknem harminc dollárba kerülő társasjátékhoz, melynek szülőatyja további játékok forgalomba hozását is ígéri. A megvalósulás előtt álló, Hollywood berkeiben játszódó Hoodopoly-t követően tervei szerint hamarosan kapható lesz a Suttyópoly, Rablópoly és Hip-hopoly is. A Pennsylvaniában élő Chang saját bevallása szerint a Music TV-t nézve, rap és hip-hop számok szövegeit tanulmányozva, illetve számítógépes játékok alapján kapott betekintést a fekete gettók világába.